-->
Mevzu TV | Mevzu sadece haber değildir.

Bebeklerin genlerini değiştiren bilim insanı yargılanıyor!

BİLİM

Son yıllarda teknolojide yaşanan gelişmeler, bilime de yansımış durumda. Uzun yıllardır üzerinde çalışma yapılan CRISPR Cas-9 olarak bilinen ama günlük hayatta daha çok ‘’gen değiştirme’’ olarak adlandırılan düzenlemelerden kaynaklı olarak Çinli bir bilim insanı yargılanıyor.

Söz konusu yargılanan kişi Biyofizikçi He Jiankui. 2018 yılında ilk kez CRISPR yöntemiyle gen değiştirme uygulayan bilim insanı, düzenlenmiş genlerle ikiz bebeklerin dünyaya gelmesini sağladı. Etikçiler tarafından oldukça eleştirilen bu deneyler yargıya taşındı ve yasa dışı uygulanan deneylerden dolayı Jiankui, 3 yıl hapse mahkum edildi. Bunun yanında bir de 430 bin dolar para cezası ödemesi gerekiyor.

Olaylara bakıldığında aslında çok derin olduğu görülüyor ancak, yüzeysel olarak yaklaşacak olursak gen değiştirme deneyleri bir süredir, kanser ve bazı kronik hastalıklara çözüm olması adına laboratuvar ortamında denenen ve araştırılan bir yöntemdi.

Çin ise bu konuda araştırmalarını derinleştirmiş ve insan denekli çalışmalara başlamıştı. Çin Hükümeti ile koordineli çalışan bilim insanları bazı etik sınırları aştıklarını aylar önce dile getirilmiş ve sağlık etikçileri tarafından yaptırımların uygulanması konusunda uyarılar gelmişti.

Gen değiştirme deneylerinin geleceği nedir?

Genetik ile ilgili çalışmaları, CRISPR ile gerçekleştiren bilim insanları, uluslararası arenada büyük ilgi gördü diyebiliriz. Bu çalışmaların ilerleyen yıllarda embriyoların, AIDS yani HIV virüsünden korunması için gerçekleştirildiği öne sürülüyor. Bu yüzden söz konusu deneyler oldukça önemli ancak bir yanda da buna karşı çıkan uzmanlar da var.

Düzenlemenin hatalı olduğunu ve bebeklerin gelecekteki sağlık sorunları için risk altında olabileceğini düşünülüyor. Hong Kong’daki bir genetik konferansında bu yolla doğan ikiz kız kardeşler(Lulu ve Nana), hakkında veriler sunulmuş olsa da araştırmanın önemli köşe taşları gizli kalmıştı.

Hatta bu çalışma bilimsel bir makalede yayımlanmamasıyla da dikkat çekiyor. Bu kapsamda uluslar arası areneda oldukça dikkat çeken bu gelişmeler bir süre daha karşımıza çıkacak gibi duruyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.