Dünyanın en büyük teleskobunun büyüklüğünü anlatmak için şu örneği versek yeterli olur sanıyoruz: 30 futbol sahası büyüklüğünde bir teleskop! Uzay araştırmalarında adından söz ettirmek isteyen Çin, söz konusu teleskobu amaçları doğrultusunda inşa etti.
Dev teleskobun inşası için toplamda 5 yıl harcandı, maliyeti ise 170 milyon dolar oldu. Üretilen bu teleskobun yavaş yavaş, dünyanın diğer bölgelerindeki astronomların kullanımına sunulacağı söyleniyor. Teleskop bu sayede evrenin derinliklerinin incelenmesi için önemli bir araç haline gelecek.
FAST ile Çin Uzay araştırmalarında ilerlemek istiyor500 Metre Diyaframlı Küresel Radyo Teleskop anlamına gelen FAST, saniyede 38 GB veri toplayabiliyor. Çin’in “gökyüzündeki gözü” olarak nitelendirilen teleskop, uzayda doğal hidrojen arayacak ve zayıf pulsar (uzaya radyo dalgaları yayan nötron yıldızları) sinyallerini algılayacak sistemlerle donatıldı.
FAST’ın birkaç yıl içinde önemli bilimsel buluşlara imza atacağı tahmin ediliyor. Pekin Üniversitesi’ne bağlı Kavli Astronomi ve Astrofizik Enstitüsü’nden Li Kejia, dünyanın en büyük teleskobunun en önemli detayının bilinmeyen birçok yıldızı ortaya çıkartmak olmasının yanında eğer uzayda yaşam varsa bunu da ortaya çıkartabileceğini söylüyor.