Şerpalar Nepal'in dağlık bölgesinde yaşayan, etnik bir grup. İsimlerini Tibet dilinde doğu anlamına gelen 'şer' ve halk-insan anlamına gelen 'pa' ekinden alıyorlar. Onların görevi ise Everest'e çıkmak için bölgeye gelen tüm dağcılara yardımcı olmak.
Diplomasi alanında “ülkesini zirvelerde temsil eden” kişi anlamına gelen “Şerpa” aslında Nepal’in dağlık bölgelerinde yaşayan etnik bir gruba verilen isimdir.
Himalayalara tırmanmak isteyenlere genelde hep bir Şerpa eşlik ettiğinden, ülkeleri zirvelerde temsil eden özel görevliler için de 'Şerpa' tanımı kullanılır. Şerpalar, yaklaşık 500 yıl önce Doğu Tibet'ten Nepal'e göç etmiş.
Şerpalar yüzyıllardır Everest'in eteklerinde hayvancılık ve tuz ticareti ile hayatını idame ettirirlerken özellikle son 50 yıldır dünyanın dört bir yanından gelen dağcılara destek olmalarıyla dünya genelinde tanınmışlardır. Yüksek irtifaya alışkın olmaları, çok az oksijenle yetinebilmeleri, güçlü olmaları, çok iyi yük taşımaları ve soğuğa dayanıklı olmaları sayesinde hemen hemen her gün Everest'e çıkmak üzere bölgeye gelen tüm dağcılara eşlik edip; yüklerinde yardımcı oluyorlar.
Sadece yük taşıma değilDünyanın ayak basılabilen en yüksek zirvesi olan Everest’e çıkıp başarı elde eden sporcular başarılarını Şerpalara borçlu. Şerpalar, Everest’e tırmanan sporcuların sadece yüklerini taşımakla kalmayıp; onların çadırlarını kuruyor, zirveye ulaşmaları için yol gösteriyor, yiyeceklerini ve içeceklerini hazırlıyor, ipleri ve boltları da onlar döşüyor. Everest’in zirvesine çıkmak isteyen sporculara da sadece yürümek ve dinlenmek kalıyor.
Bir Şerpa, her gün ölümle burun buruna gelerek verdiği bu hizmetler sonrasında 1000-2000 dolar arasında para kazanıyor.
Everest’e tırmanan en genç kişi Şerpa
Himalayalar’da yaşayan Şerpalar için zorlu tırmanışlar hayatın bir parçası olduğu için Everest’e tırmanan en genç kişinin bir şerpa olması çok da şaşıracak bir durum değil. 16 yaşındaki Temba Tsheri Şerpa, Everest dağına tırmanan en genç kişi ünvanını kazanmıştır.
Şerpalar hakkında bazı önemli bilgiler- Şerpalar için çocuklar çok önemlidir. Yeni doğan çocuklara isim vermek için özel törenler düzenlenir. Kızlar ev işlerini üstlenirken erkekler oyun oynamaya daha fazla vakit ayırır.
- Şerpaların bir bölümü yolu dahi olmayan 4200 metre yükseklikteki dağ köylerinde yaşar. Bu köylerde iki katlı, taş evlerde barınan Şerpalar her yere yürüyerek gider ve her şeyi sırtlarında taşır.
- Dağlık köylerde okul yoktur. Okula giden çocuklar aşağı köylere inmek için 4,5 kilometrelik yol kat eder. Şerpalar son olarak geçen yıl 18 Nisan'da Everest'e çığ düşmesi sonucu 13 Şerpa kılavuzunun hayatını kaybetmesinin ardından, greve gitmişlerdi.
- Şerpaların çoğunun ismi birbirine benzer. Genellikle doğdukları günün adını alırlar.