-->
Mevzu TV | Mevzu sadece haber değildir.

Fransızlara göre ekonomik sıkıntının sebebi Müslümanlar

DÜNYA

Fransa'da yaşayan Müslümanlar, ekonomik sıkıntıda başlıca unsur olarak konumlandırılıyor.

Kovid-19 salgının etkisiyle ekonomik sıkıntılar yaşayan Fransa'da ekonomik sıkıntıların faturası Müslümanlara kesildi. 

Doç. Dr. İhsan Karlı ise Fransa’da İslam karşıtlığının yükselişinin ekonomik, sosyal, kültürel gibi birçok nedeni olduğunu kaydetti.

Karlı, 11 Eylül 2001’de ABD’de İkiz Kuleler'e yönelik saldırılarla birlikte İslam dininin ve Müslümanların terörizmle özdeşleştirilmesinin tüm dünyada olduğu gibi Fransa’da da İslamofobiyi artırdığını hatırlattı.

Aşırı sağ ideolojinin İslam karşıtlığını artıran söylemlerinin, İslam inancının laiklikle bağdaşmadığı savından kaynaklandığını vurgulayan Karlı, şöyle devam etti:

"2003 yılında devlet memuru kadınların başörtüsü kullanımının yasaklanması ve 2010 yılında Fransa Parlamentosu’nun kamusal alanda yüzü tamamen kapatan kıyafetler giyilmesinin yasaklaması Müslüman topluluklar ile Fransız ulusal kimliği arasındaki çatışmayı arttırdı. Sağ ideolojiye sahip medya araçlarının saldırgan haber üslubu ve kullanılan görseller, İslamofobik algının şekillenmesi sürecinde belirleyici rol oynadı. Hem siyasal arenada, hem de medyada, ülkenin güvenlik ve bütünlüğüne zarar veren unsurlar olarak Müslüman vatandaşların hedef gösterilmesi, camilere ve ibadethanelere yönelik gerçekleştirilen nefret suçlarında artışa neden oldu."

Karlı, Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi Derneğinin (CCIF), Macron yönetiminin hazırladığı "ayrılıkçı" fikirlerle mücadele yasa tasarısı ve Müslüman sivil toplum kuruluşları hakkındaki kapatma girişimleri konusunda BM İnsan Hakları Konseyine başvurusunu hakkında da şu değerlendirmede bulundu:

"Yasal olarak faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerinin İçişleri Bakanlığı tarafından sadece İslam dinine inanan toplulukların haklarını savunmaları nedeni ile durdurulması, çatışmaları azaltmak yerine hem ülkede İslamofobiyi artıracak hem de radikal grupların faaliyetlerini engellemekten uzak bir uygulama olacaktır."

"Yahudiler yerine bu defa Müslümanlar ötekileştiriliyor"

Dr. Zeynep Benan Dondurucu da 2000’li yıllardan bu yana Müslümanlara karşı yapılan eylemlerin özünde İkinci Dünya Savaşı dönemindeki Yahudi düşmanlığına çok benzediğini vurguladı.

Günümüzde Müslümanların hak ve özgürlüklerine yapılan müdahalelerin, İkinci Dünya Savaşı döneminde Almanya’dan Fransa'ya kaçan Yahudilerin dışlanmasını isteyen posterleri, çalışma hayatındaki varlıklarına yönelik sınırlandırıcı yasa tasarılarını, toplanma ve ibadet özgürlüklerine yönelik kısıtlayıcı uygulamaları anımsattığını söyleyen Dr. Dondurucu, şöyle devam etti:

"Yahudiler yerine bu defa Müslümanlar ülkedeki ekonomik sıkıntıların sorumlusu ve Fransız ulusal kimliğine zarar veren unsurlar olarak konumlandırılıyor. Bu ideoloji, İslam topluluklarının ibadet ve toplanma özgürlüğünü kısıtlayacak raddeye gelmektedir. Bu durum, 1789 yılında Evrensel İnsan Hakları ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’nin imzalandığı, ülkenin savunduğu temel yaşam, özgürlük, güvenlik ve baskıya direnme haklarının sadece Fransız kimliğine sahip yurttaşları için uyguladığını gösteriyor."

Dondurucu, şartlar ve koşullar değişse de uygulanan sistematik ötekileştirme pratiklerinin özünde değişmediğini belirterek, Fransa'nın günümüzde Müslüman yurttaşlarının ibadet, eşit eğitim ve iş imkanı taleplerine saygı duymadığını söyledi.

Fransa'da yaşanan İslamofobik olayları, İkinci Dünya Savaşı öncesinde yaşananlara benzeten Dondurucu, şunları kaydetti:

"2020 yılında Fransa, Kovid-19 salgının etkisi ile tüm dünya gibi ekonomik problemlerle başa çıkmaya çalışırken; yaşanan kargaşa İkinci Dünya Savaşı öncesinde olduğu gibi ırk ya da din temelli olarak ideolojik Fransız kimliği ile örtüşmeyen yurttaşların ötekileştirilmesine neden oluyor. İkinci Dünya Savaşı öncesine benzer bir şekilde, Yahudiler yerine bu defa Müslümanlar ülkedeki ekonomik sıkıntıların sorumlusu ve Fransız ulusal kimliğine zarar veren unsurlar olarak konumlandırılıyor."

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.