ABD'nin yeni başkanı Biden, TSİ 17.15'te Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, "Amerika'da yeni bir gün" mesajı verdi.
Saat 18.30 sıralarında Joe Biden, başkanlık yeminini edeceği Kongre binasına geldi. Biden'ın yanında yardımcısı Kamala Harris ve eşi Jill Biden da vardı.
Biden dış politika konusunda oldukça tecrübeli bir isim. Türkiye'yi de yakından tanıyan ve 2000'lerin başından bu yana iki ülke ilişkilerinin bazı dönüm noktalarında kritik roller üstlenmiş bir siyasetçi.
Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın Başkan Yardımcılığı'nı yapan Biden, 36 yıl boyunca aralıksız Senatörlük yaptı. Bu dönemde Adalet Komisyonu ve Dış İlişkiler Komisyonu üyeliklerinde bulundu. Bir dönem Dış İlişkiler Komisyonu'nun başkanlığını yürüttü. Bu görevleri sırasında Türkiye'yi yakından ilgilendiren birçok konunun içinde yer aldı.
Türkiye'ye Karşı 'Dengeli'Senato'da görev yaptığı dönemlerde sıkıntılı konularda Türkiye karşıtı bir tutum takınan Biden'ın, Başkan Yardımcılığı sırasında daha dengeli bir role büründüğü görülüyor.
Biden, ABD Başkan Yardımcısı olarak dört kez Türkiye'yi ziyaret etti ve bu ziyaretlerin her biri ikili ilişkiler açısından kritik dönemlerde yapıldı.
Başkan Yardımcılığında Türkiye'yi 4 Kez Ziyaret EttiTürkiye'ye ilk ziyaretini Aralık 2011'de yaptı. Biden, ana gündemini Arap Baharı nedeniyle Orta Doğu'daki yaşanan gelişmelerin oluşturduğu ziyaret kapsamında, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.
Joe Biden yine aynı ziyarette Fener Rum Patrikhanesi'ni de ziyaret etti ve burayı ziyaret eden ilk ABD Başkan Yardımcısı oldu.
Biden'ın ikinci ziyaretinin tarihi ise Kasım 2014. Bu ziyaret de Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Kobane'ye yönelik operasyonu ve ABD'nin de örgüte karşı başlattığı hava bombardımanlarının hemen ardından geldi. Aynı dönemde ABD, Türkiye'nin PKK ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle "terör örgütü" kabul ettiği Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) silah desteği vermeye başlamıştı.
Biden'ın üçüncü ziyareti Ocak 2016'da oldu. Bu ziyaret de Türkiye'nin IŞİD'le mücadele koalisyonuna dahil olması ve ABD'nin bu örgüte yönelik operasyonlarında Türkiye'deki üslerini kullanmasına izin vermesinden kısa bir süre sonra gerçekleşti. Bu ziyarette IŞİD'e karşı mücadelede atılacak adımlar ele alınırken, Biden hem IŞİD'i hem de PKK'yı Türkiye'nin "varlığına bir tehdit" olarak nitelendirdi.
Biden, ABD Başkan Yardımcısı olarak Türkiye'yi dördüncü ve son kez 2016'da ziyaret etti. 15 Temmuz darbe girişiminden yaklaşık bir ay sonra yapılan bu ziyaretin ana gündemini de FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in iadesi oluşturdu.
Ele Alacağı İlk 4 MaddeBugün Trump'tan görevi devralacak seçilmiş Başkan Joe Biden'ın öncelikli olarak ele alacağı dört madde belli oldu. Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğü'ne getirilecek Ron Klain, Biden'ın masasında 'koronavirüs salgını, iklim değişikliği, ekonomi ve ırkçılık' konuları olduğunu açıkladı.
Biden'ın görevi devralmak için 20 Ocak'ta yemin etmeye hazırlanırken, yeni kabinesi tarihin ırk ve kültürel olarak en geniş çeşitliliğe sahip kabinesi olarak değerlendirildi. Senato tarafından onaylanacak kabinede dikkat çeken bir başka detay ise, Biden'ın yeni kabinesinde kadın isimlere ağırlık vermiş olması.
Seçimi kazandığı günden bugüne, süreç ne Biden için ne de ABD için kolay geçmedi. ABD Başkanı Donald Trump, seçimin hileli olduğunu savunuyor ve birçok eyalette davalar açarak sonucu lehine çevirmeye çalıştı ancak başarılı olamadı.
6 Ocak'ta ise, Trump'in mitingi sonrası destekçileri Kongre binasını bastı. Göstericiler görüşmeler devam ederken senato salonuna girdi, başta Mike Pence ve Nancy Pelosi olmak üzere senatörler salonu terk etmek zorunda kaldı. Göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada 5 gösterici hayatını kaybetti. 14 polisin hafif şekilde yaralandığı ve en az 52 kişinin de gözaltına alındığı belirtildi. Olaylar ABD'de darbe girişimi olarak nitelendirilirken baskın sonrasında ara verilen toplantı kaldığı yerden devam etti.