-->
Mevzu TV | Mevzu sadece haber değildir.

Tarihte yaşanan en şiddetli depremler

DÜNYA

Zaman içinde meydana gelen en şiddetli depremleri sizin için derledik

Depremlerin kayda alınmasına ilk defa 1881 yılında Japonya’da başlanmıştır. Birçok ülkenin sismometreler kullanması ve ardından gelişmiş sismik istasyonlar kurması sonucunda, depremlerin kayıt altına alınması yaygınlaştı. 2000’li yıllara gelindiğinde ise teknolojinin ilerlemesiyle birlikte dünya genelindeki depremler anlık olarak tespit edilip, dijital ortamlarda kayıt altına alınabiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Jeolojik Araştırmalar Birimi Deprem Tehlikeleri Programı’na (The USGS Earthquake Hazards Program) ait internet sitesinin kayıtlarını inceleyerek tarihte yaşanan en şiddetli depremleri derledik

9,5 |22 Mayıs 1960 |Şili

“Büyük Şili Depremi”, tüm zamanların Richter ölçeğiyle ölçülmüş en büyük depremidir. Deprem neticesinde oluşan, yüksekliği 10 metreyi bulan tsunami, 10 bin kilometrelik alana yayılarak Japonya ve Filipinler’e ulaştı. Deprem nedeniyle ölen insanların sayısının 2.000 kişiyi aştığı tahmin ediliyor. Şili’de 550 milyon dolarlık hasara neden olan depremin etkisiyle ülkenin güneyinde bulunan Puyehue Yanardağının haftalarca aktif kaldığı söyleniyor.

9,2 | 28 Mart 1964 | Alaska

Alaska'da 1964'te meydana gelen 9,2 büyüklüğündeki deprem, ölçülebilen en şiddetli ikinci deprem olarak kayıtlara geçti. 3 dakika süren deprem, deniz tabanının 10 metre yükselmesiyle dev tsunami dalgaları oluşturdu. Deprem bu derece şiddete sahip olmasına rağmen, dünyanın en seyrek nüfuslu bölgelerinden biri olan Alaska’da yaşandığı için, yalnızca 128 kişi hayatını kaybetti. 300 milyon dolardan fazla hasar oluşturdu.

En uzun deprem : 9,1 | 26 Aralık 2004 | Endonezya

Endonezya’nın Sumatra adasında 2004 yılında meydana gelen deprem ise yaklaşık 10 dakika sürerek dünyada kaydedilen en uzun deprem olarak kayıtlara geçti. Dünyanın 1 cm kadar titremesine ve Alaska’ya kadar olan diğer depremlerin tetiklenmesine sebep olan deprem, 14 ülkeyi etkisi altına aldı. Yaklaşık 230 bin kişinin hayatını kaybettiği ve 1 milyon insanın evsiz kaldığı deprem, en çok ölüme yol açan doğal afetlerden biri olarak kabul ediliyor.

9,0 | 11 Mart 2011 | Japonya

Dünyada en fazla depreminin yaşandığı ülkelerden biri olan Japonya, 2011 yılında tarihindeki en büyük deprem ile karşılaştı. Japonya’nın Tohoku bölgesinde meydana gelen depremin tetiklediği güçlü tsunami dalgaları, 40,5 metreye kadar yükselerek kıyıdan içeriye doğru 10 kilometrelik alanda etkili oldu. Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen sızıntı ve Çernobil felaketinden bu yana görülen en büyük nükleer felakete yol açtı. Çevredeki ülkeler Fukuşima santralinden meydana gelen sızıntının kendi ülkelerine gelip gelmeyeceği noktasında tedirgin oldu. Deprem ve sonrasında yaşanan tsunami, 20 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesi ya da kaybolmasıyla sonuçlandı.

9,0 | 4 Kasım 1952 | Rusya

Rusya’nın doğusunda 1952’de meydana gelen depremin büyüklüğü 9,0 olarak ölçüldü. Depremin yaşandığı Kamçatka bölgesi Avustralya, Asya ve Amerika kıtaları arasındaki deprem levhalarının bulunduğu ve sık sık sismik aktivitelerin yaşandığı “Pasifik Ateş Çemberi” adlı bölgenin kuzey ucunda yer alıyor. Yetkililere göre, 6.000 kişiden oluşan bölgede 2.336 kişi yaşamını yitirirken sarsıntılar Hawai adalarında dahi hissedildi.

8,8 | 31 Ocak 1906 | Ekvador

1906 yılında Ekvador ve Kolombiya'yı etkileyen 8,8 büyüklüğündeki deprem, her iki ülkede binden fazla insanın can kaybına neden oldu. Depremin ardından oluşan tsunami, okyanusu geçerek Japonya'ya kadar ulaştı. Tsunaminin Pasifik Okyanusu’nu geçmesi yaklaşık olarak 12 saat sürdü.

8,6 | 15 Ağustos 1950 | Tibet

Assam Depremi olarak bilinse de merkez üssünün Tibet olduğu düşünülen deprem, 1950 yılında 8,6 şiddetinde gerçekleşti. Karasal alanda meydana gelen ve 780 insanın hayatını kaybettiği bu doğal afetten Çin, Tibet ve Hindistan’da yer alan birçok şehir, semt ve kasaba etkilendi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.