Facebook, Twitter, Instagram, SnapChat, WhatsApp gibi çok kullanılan uygulamalardan sıkılan genç kitle, "TikTok" uygulamasını kullanmaya başladı. Zamanla en çok indirilen uygulamalar arasına giren TikTok, piyasaya çıktığı ilk günden bu yana popülerliğini koruyor. Öyle ki uygulamanın anlık kullanıcı sayısı 500 milyonu geçti.
Kendi tanımlarına göre küresel bir video topluluğu olan bu uygulamada, kullanıcılar var olan şarkı, replik ve sahneleri tekrar ediyor. Bu sahneleri takşpçileriyle paylaşan kullanıcılar, milyonlarca insana ulaşma imkanı ediniyor. Kullanıcıların neden TikTok videoları çektikleri şeklindeki sorulara verdikleri cevap ise manidar: ''Üzerinde fazla düşünmeden anlık olarak paylaşıyoruz. Bu da bize hız kazandırıyor. Aynı zamanda eğlendiriyor.''
2018'in ilk yarısının finalinde 250 milyon günlük aktif kullanıcıya ulaştıklarını açıklayan TikTok yöneticileri, 150'den fazla ülkede de 500 milyon kullanıcıya ulaştıklarını dile getirdi. Türkiye'de de ciddi bir kitleye sahip olan bu uygulama, 21 Ocak 2019 yılı itibari ile en fazla indirilen uygulama özelliğini taşırken; tüm zamanların en çok indirilen uygulamalarında da 3. sırada yerini aldı.
Yaş sınırı var mı?Birçok sosyal medya platformunda olduğu gibi TikTok'ta da belirli bir yaş sınırı var. TikTok platformunun kurallarına göre TikToker olabilmek için 13 yaşından büyük olma şartı aranıyor. 13 ile 18 yaş arasındaki kişiler ise ebeveynlerinin izni ve gözetiminde uygulamayı kullanabiliyor.
Nasıl ortaya çıktı?Çinli internet teknolojileri şirketi ByteDance, 2016'da Douyin isimli bir video paylaşım platformunu hizmete açtı. Şirket, Douyin'i 2017 yılında "TikTok" adıyla uluslararası pazarlarda kullanıma sundu.
ByteDance şirketi, ABD'nin Californiya eyaletinde bir ofisi bulunan "musical.ly" uygulamasını satın aldı. Şirket, satın aldığı bu uygulamayı kendi şirketi ile biraraya getirerek 2 Ağustos 2018'de TikTok adı altında piyasaya sundu.
TikTok kullanmanın zararları nelerdir? Kullanıcılarını kamera karşısında istediği, arzu ettiği rollere büründüren bu uygulama, gençleri kendi benliğinden uzaklaştırıyor. Askerlik, öğretmenlik gibi benzer kutsal meslek gruplarını da etki aştına alan bu uygulama, mevki, makam ve kutsallığı ayaklar altına alıyor. Küçük çocuklar TikTok uygulamasında çok fazla vakit harcıyorlar ve buradan çok fazla etkileniyorlar. İlk başta sadece izlemeye başlasalar da, TikTok kullanıcılarına özenerek benzer videolar çekmeye başlıyorlar. TikTok ve Sigmund Freud'un psikanaliz kuramıBize göre TikTok'un felsefi bir altyapısı bulunuyor. Çünkü bu uygulamada fenomen olan kullanıcıların yüzleri genel olarak diğer sosyal medya uygulamalarında boy gösteren insanlardan daha farklı, alışılmış yüzler değil. Öncelikle bu uygulamayı psikolojik açıdan incelemekte yarar görüyoruz.
Son zamanlarda karşımıza sıkça çıkan ve bize rahatsızlık veren videolar bütünü olan TikTok uygulaması, kullanıcılarında ''guilty pleasure'' adıyla bilinen bir bağımlılığa sebep oluyor. Guilty pleasure, bir şeyin iyi olmadığını bile bile onu kullanmak, tüketmek anlamına gelmektedir. Bu bağımlılığın, Sigmund Freud'un psikanaliz kuramıyla yakından ilişkisi var. Bu kurumda id, ego ve süper ego şeklinde üç temel yapı taşı bulunuyor.
İd, yani alt benlik insan kişiliğinin en ilkel parçası olarak nitelendiriliyor. Ego ise ilkel dürtülerimizi, manevi ideallerimizi, tabularımızı ve gerçeğin sınırlamalarını dengelemek için üç temel yapı taşı olan id, süper ego ve dış dünya arasında aracılık ediyor. Süper ego da sosyal açıdan uyarılmış vicdanı simgeliyor ve ortaya çıktığı anda id’i devre dışı bırakıyor. TikTok videolarında gördüğümüz en garip şey ise süper ego’yu ön plana çıkarmaları oldu. Ayrıca bu videolar id’i resmen yok sayıyor. Çünkü bir taraf için utanç verici olan bir videolar, diğer taraf için beğenilme, tanınma gibi günümüz toplumunun sosyal ihtiyaçlarını ortaya koyuyor.
Günümüzde büyük bir genç kitle, TikTok'u aşırı kullanmaktadır. Birçok zararlı içerikle birlikte TikTok'un da gençlere ve kullanıcılarına psikolojik bir zarar verdiğini düşünüyoruz.