Danıştay ve Cumhurbaşkanlığının verdiği tarihi Ayasofya kararı üzerine, Din İşleri Yüksek Kurulu kamuoyunda gündeme gelen bazı soruları cevaplandırmak için toplanarak, konuyu değerlendirdi.
Açıklamada, İstanbulu’un fethiyle birlikte Fatih Sultan Mehmed tarafından ebedi olarak camiye dönüştürülerek vakıf haline getirilen Ayasofya Camii’nin önemi belirtildi.
“Emeği geçen Müslümanlar dua ile yad edilecek”Hz. Peygamber’in müjdelediği İstanbul fethinin sembolü haline gelen Ayasofya’nın cami niteliğine tekrar kavuşması üzerine tüm İslam dünyasında meydana gelen coşkulu heyecana ve sevince değinilerek, emeği geçen bütün Müslümanların minnet ve dua ile yad edileceği vurgulandı.
"Resimler, Ayasofya Camii'nde kılınacak namazların sıhhatine engel değil"Din İşleri Yüksek Kurulu, yaptığı açıklamada Ayasofya Camii’nde bulunan resimler ile ilgili tartışmalara son noktoyu koydu.
Açıklamada, “Ayasofya Camii’nde bulunan resimler, burada kılınacak namazların sıhhatine engel değildir. Bununla birlikte Müslümanların namazlarını huşû içerisinde eda etmelerini sağlamak için uygun yöntemler kullanılmak suretiyle namaz vakitlerinde söz konusu resimler perdelenmeli veya karartılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.
Ayasofya Camii’nin ziyaretçilere açık olmasını dini açıdan değerlendiren Din İşleri Yüksek Kurulu,”İnsanlığın kültürel birikimi ve tarihsel mirası açısından büyük bir değeri haiz bulunan Ayasofya Camii’nin ibadet vakitleri dışında ziyarete açık tutulmasında dini açıdan herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ziyaretçilerin cami adabına riayet etmeleri ve mabedin mehabetine uygun davranmaları konusunda gerekli tedbirler alınmalıdır” şeklinde konuştu.