Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle medya hizmet sağlayıcılarına, 6 ay içinde, engelli dostu programların yayın sürelerini aylık yayın sürelerinin en az yüzde 10'una ulaştırmaları şartı getirildi. Yani artık tüm TV kanalları, aylık yayın sürelerinin en az yüzde 10’unu, haftada en az 2 akşam kuşağı programını ve ana haber bültenlerinden birini işret diliyle yayınlayacak.
Engelli dostu yayınlar, en az yüzde 5'i ayrıntılı altyazı, en az yüzde 5'i işaret dili, en az yüzde 5'i sesli betimleme çeviri türlerinde olmak üzere 2 yıl içinde toplam yayın süresinin yüzde 25'i; en az yüzde 10'u ayrıntılı altyazı, en az yüzde 10'u işaret dili, en az yüzde 10'u sesli betimleme çeviri türlerinde olmak üzere 5 yıl içinde toplam yayın süresinin yüzde 40'ı kadar olacak.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi Genel Müdürü Mesut Karaağaç, ülkemizde bulunan 3.5 milyon işitme engelli birey için çok güzel bir adım atıldığını belirtti. Karaağaç, ‘’Türkiye 3.5 milyon işitme engelli vatandaşımız bulunuyor. RTÜK tarafından verilen bu kararı Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi olarak takdir ediyor ve destekliyoruz. RTÜK’ün böyle bir karar alması gerçekten çok önemli. Geç kalınmış olsa da olumlu bir gelişme olarak karşılıyoruz. Çünkü bizler, tüm engelli vatandaşlarımıza engelsiz bir yaşam oluşturmalıyız. Böyle bir mesuliyetimiz var. Bu açıdan bizler Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi olarak, işitme engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını daha kolay bir hale getirmek için Temel İşaret Dili Kursu hazırladık. Bu eğitimler sayesinde tüm işitme engelli vatandaşlarımız artık rahat rahat televizyon izleyebilecektir. Bu eğitimin ardından, rahatlıkla ülkemizde yaşayan 3.5 milyon işitme engelli birey ile iletişim kurabilirsiniz. Bizim niyetimiz onlara dünyanın tüm güzel seslerini, işaret dili üzerinden duyurmaktır. Duyarlı kardeşlerimizi eğitimlerimize bekliyoruz’’ açıklamalarında bulundu.
Novarge tarafından hazırlanan Temel İşaret Dili Kursu sayesinde; İşitme engelli bireyler ile günlük iletişimi kurabilecek kelime dağarcığına sahip olursunuz. Tüm İşaret Dili dilbilgisi kurallarına hakim olursunuz. Basit düzey tercümanlık yapabilecek düzeye gelirsiniz.
Türk İşaret Dili nedir?Türk İşaret Dili (TİD) kurs programı, işitme yetersizliği ile dil ve konuşma yetersizliği olan bireylerin kişisel ve toplumsal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla konuşma dilinden farklı olan fakat belli bir sistem içinde el ve vücut hareketleri ile mimiklerin kullanıldığı görsel bir dildir.
Öğrencilerimiz eğitim sonunda, TİD ile temel iletişim bilgi ve becerileri kazanabilecektir. Bu kapsamda; günlük yaşamında kullandığı besin, giyecek ve takı, eşya, taşıt, bitki ve hayvan, varlık, meslek, okul, eğitim, devlet, il isimleri ile trafik, spor, iklim-coğrafya ve zamanla ilgili terimleri, fiiller, sıfatlar ve zıt anlamlı kelimelerin işaretlerini hatasız olarak kullanabilecektir. Günlük yaşamda kullanılan TİD cümlelerine ve karşılıklı konuşma kurallarına uygun cümleler kurabilecek ve uygulayabilecektir. Kurs programı ile bireylerin, TİD kullanarak işitme yetersizliği olan bireylerle iletişim kurabilmek için temel bilgi ve becerileri kazanması, yeniliğe ve değişime uyum sağlaması öngörülmektedir.