-->
Mevzu TV | Mevzu sadece haber değildir.

COVID-19’un tedavisi plazma terapisi mi?

SAĞLIK

Koronavirüs için beklenen tedavi 'Plazma Terapisi' olabilir mi?

Çin'de denenmeye başlanan plazma terapisi, koronavirüsten etkilenen kişiler için umut verici sonuçlar ortaya koydu. Çin’in Şangay kentindeki Halk Sağlığı Klinik Merkezi'nde COVID-19 için oluşturulan özel bir klinikte başlanan tedavide koronavirüsün bulaştığı hastaların kanlarından alınan plazma örneği, virüsten etkilenen hastalara damar yoluyla aktarıldı. Plazma terapisini deneyen merkezin eş başkanı Prof. Dr. Lu Hongzhou bu yöntemin hastalar üzerinde çok etkin olabileceğine dair olumlu sonuçlar elde ettiklerini bildirdi.

Prof. Hongzhou alınan kan örneklerinin önce hepatit A, B ve C gibi diğer hastalıkları içerip içermediğini kontrol ettiklerine de dikkat çekti. Bir kişinin Covid-19'dan dolayı yaşamını yitirdiği Şangay'da bugüne kadar 332 Koronavirüs vakası meydana geldi. Meydana gelen bu vakaların 184'ü Şangay Halk Sağlığı Klinik Merkezi'nde tedavi altına alındı. Bu vakaların 166'sında hafif enfeksiyon görülürken, 18 kişi hayati riski atlatamadı.

Dünya Sağlık Örgütü'nden "Plazma Terapisi"ne destek

İsviçre'nin Cenevre kentinde basın mensuplarına açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü Acil Sağlık Programı Direktörü Dr Mike Ryan plazma terapisi yönteminin virüsün çözümü adına umut verici olduğunu doğruladı. Plazma terapisinin kuduz ve difteri benzeri başka virütik enfeksiyonlarda da etkin ve hayat kurtaran bir yöntem olduğunun kanıtlandığının altını çizen Ryan, aşı ve diğer virüs önleyici yöntemlerin bulunmadığı Covid-19'la mücadelede de bu yöntemin denenebileceğini aktardı. Plazmanın hastaya aktarılma zamanının önemine işaret eden Dr Ryan, bu yöntemin başarılı olmayabileceği konusunda da uyardı.

Tedavi ve aşı için çalışmalar ne durumda?

Covid-19'un şuanda lisanslı bir tedavisi ya da aşısı bulunmuyor. Koronavirüse karşı ilaç, aşı ve tedavi geliştirilmesi de aylar hatta yıllar alabilecek bir süreç gerektiriyor. Çinli doktorlar, plazma terapisinin yanında diğer virütik enfeksiyonlara karşı geliştirilen ilaçları da deniyor. Öte yandan bilim insanları iki farklı antivirütik ilaç için araştırmalarına devam ediyor. Bunlara ilişkin ilk sonuçların önümüzdeki haftalarda alınması bekleniyor. Plazma terapisi Şangay'daki merkezin yanı sıra salgının başladığı ve binlerce kişiyi etkilediği Wuhan kentindeki hastanede de deneniyor. Hastane yönetiminden gelen bilgiye göre; yapılan denemeler cesaret veriyor. Çin'de Covid-19 virüsünden etkilenen toplam vaka sayısı 72 bin 436 oldu, toplam ölü sayısı da bin 800'ü geçti. Dünya çapında ise toplam vaka sayısı 73 bini aştı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.