Huzursuz bacak sendromu, sık olarak görülen bir sinir sistemi hastalığıdır. Bu hastalığa sahip bireylerde özellikle sabit ve dinlenme halinde olan bacaklarda, kollarda ve ayaklarda rahatsızlık hissi ortaya çıkar. Her yaş grubunda görülmesiyle birlikte ilerleyen yaşlarda etkilerinde artış gözlemlenir. Hastaların birçoğu anlamsız şekilde önleyemedikleri bir hareket etme isteğinden yakınırlar. Özellikle akşam saatlerinde ortaya çıkan bu durum, birçok uyku problemlerini de beraberinde getirir.
Belirtileri nelerdir? Bacaklarda ve ayaklarda huzursuzluk Sürekli etki alanındaki bölgede hareket etme ihtiyacı Gece saatlerinde artış gösteren ağrı Hareket sornası bölgede meydana gelen ağrının ve hareket ettirme ihtiyacının azalması Bacaklarda istemsiz seğirmeler Nedenleri nelerdir? Genetik yatkınlıklar Dopamin dengesinde bozukluk Hamilelik (özellikle son trimester) Demir eksikliği veya başka nedenlerden kaynaklı anemiler Nöropati Aşırı alkol kullanımı Omurilikte spinal kord veya spinal blok oluşumu Serotonin miktarını yükselten antidepresan ve antipsikotik ilaçların kullanımı Teşhis nasıl koyulur?Öncelikle bireyde huzursuz bacaksendromunun koyulabilmesi için bireyin hastalık öyküsü ve ailede görülen hastalıklar öğrenilmelidir. Hastalık şüphesiyle hastahaneye başvurulduğunda fiziksel ve nörolojik muayeneler yapılır. Teşhis sırasında uyku alanında uzman olan doktorlar tarafından tedavi edilmesi de büyük önem taşır.
Tedavisi nedir?Hastalığın altında yatan faktörün demir eksikliği, anemi gibi sorunlar varsa öncelikle bunların titizlikle giderilmesi için bir tedavi yöntemi belirlenmelidir. Bunun haricindeki durumlarda masaj, sıcak ve soğuk kompres uygulamaları, ilaç ve fiziksel tedavi yöntemlerine başvurulur. Beslenmenin de tedavide büyük önem taşıdığı bu hastalıkta sigara, alkol, stres ve uzun süre hareketsiz kalmaktan da kaçınılmalıdır.