Avustralya Ulusal Bilim Ajansı CSIRO'nun tespitlerine göre Kovid-19 yüzeylerde sanılanın aksine daha fazla aktif olarak kalabiliyor. Bulaşıcı özelliğini uzunu bir süre yitirmeden yaşıyor.
CSIRO'nun araştırması, Kovid-19 virüsünün ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Telefon yüzeyler, kağıt paralar gibi cansız yüzeylerde uzun süre aktif yaşamını sürdürüyor. Oda sıcaklığında kalabiliyor.
Araştırmada bir diğer dikkat çekici detay 40 derecenin üstündeki ortamlarda etkinliğini yitiriyor. Bulaşıcı olma özelliğini kaybediyor.
Yeni tip koronavirüs pürüzlü yüzeylerde daha az kalıyor. Pürüzsüz yüzeylerde 14 gün ve daha fazla kalan virüs, pürüzlü yüzeylerde yaşayamıyor.
Dr Larry Marshall, çalışmanın öneminden bahseder "Virüsün yüzeylerde ne kadar yaşadığını görmek yayılımını daha doğru öngörmemizi ve azaltmamızı, halkımızı korumakta daha iyi iş çıkarmamızı sağlar" dedi.
Güneş ışığı virüsü etkisiz hale getiriyorCSIRO'nun araştırmaları laboratuvar ortamında güneş ışınlarından arındırılmış ortamda yapıldı. Güneş ışınları Kovid-19 virüsünün etkisini hızlı bir şekilde azalttığı belirtiliyor.