İlk olarak 2008 yılında başlayan Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali , bu yıl 12. Festivalini düzenleyecek.
Bu yıl 12.'si düzenlenen Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali, divan şiirlerinin tablolara yansıdığı "Bercesteler" isimli sergiyle başladı.
Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış töreninde konuşma yapan festival direktörü şair ve yazar Adnan Özer, festivalin 12. yılına gelinmiş olmasının mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını ifade etti. İstanbul'un pek çok tarihi, sosyal, kültürel ve akademik mekanında sözü ve şiiri yükseltmeye çalıştıklarını aktaran Özer, "İstanbul'a dünyanın dört bir yanından şiir geldi, şairler geldi. Yine buradan da dünyanın dört bir yanına bizim şiirlerimiz, sözümüz ve şairlerimiz gitti" ifadelerini kullandı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Rektörü Prof. Dr. Handan İnci, Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali 12 yıl boyunca devam ettiğinin altını çizerek, "Bu toprakların en eski sanatı şiirse bence çok geç bile kalmışı." dedi. Şiirin edebiyattan üstün olduğunu savunan İnci, MSGSÜ ile festivalin iş birliğinden mutluluk duyduklarını ve gelecek yıllarda da mekanlarını memnuniyetle açabileceklerini ifade etti.
Yazar İskender Pala, bu iade-i itibarın devamının geleceğini ve sadece plastik alanlarda değil başka alanlarda da süreceğini anımsatarak, "Çünkü biz ancak kendimizi öğrendiğimiz zaman kimlikli ve nitelikli insanlar olarak entelektüel işler yapabileceğiz" dedi.
"GENÇ ŞAİRLERE DİVAN ŞİİRİNİ TAVSİYE EDERİM"İskender Pala, "Ben genç şairlere özellikle divan şiiri öğrenmelerini, oradaki tecrübelerden istifade etmelerini, hiç olmazsa zihinlerinde başka ufuklara başka pencerelerden bakarak yeni yollar alabileceklerinin farkına varmalarını tavsiye ederim" ifadelerini kullandı. MSGSÜ öğrencilerinin Prof. Dr. İskender Pala tarafından divan edebiyatından seçilen 40 beyit üzerine çalışmalarından oluşan illüstrasyon ve grafik eserlerinin yer aldığı "Bercesteler" sergisi, festival süresince Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde görülebilecek. Bu yıl hem "Divan Edebiyatı" hem de "Şehir ve Edebiyat" temasını öne çıkarak festival, konferans, şiir okuması ve şiir hatları vapuru gibi etkinliklerle 22 Şubat'a kadar sürecek