-->
Mevzu TV | Mevzu sadece haber değildir.

Kosova'da kadınlar yönetime dahil oluyor

SİYASET

Kosova'nın yeni hükümeti bağımsızlıktan bu yana en yüksek kadın yönetici yüzdesine ulaştı.

Vjosa Osmai'nin kendisi ve hükümetinin ülkeyi nasıl yöneteceği konusunda net bir vizyonu var.

"Meclise gelen her yasa toplumsal cinsiyet merceğinden görülmeli," dedi Osmani, El Cezire ile yaptığı röportajda, Kosova Meclis başkanı olarak görev yapan ilk kadın seçildikten bir ay sonra.

Osmani, Avrupa'nın en genç ülkesindeki siyasi sahneye giren ve eski Kosova Kurtuluş Ordusu komutanlarının önderliğinde ve yolsuzluk ve kayırmacılığın hüküm sürdüğü önceki hükümetler sırasında kaybolmuş umut aşılayan yeni nesil politikacılar arasında yer alıyor.

Osmani'nin yanı sıra, beş kadın Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Yerel Yönetim Bakanlığı'na atandı.

Yeni hükümet, kendi kaderini tayin hareketinin (Vetevendosje) lideri muhalif siyasetçi Albin Kurti'nin başbakan olmak için en çok oyu almasının ardından geliyor.

Osmani, Kurti'den sonra ikinci sırada yer alan Kosova'nın merkez sağ Demokratik Birliği (LDK) adayıydı.

Kosovar kadınlar adına savunulan 150'den fazla kadın grubu ve kuruluştan oluşan Kosovalı Kadın Ağı ağının icra direktörü Igballe Rugova, "İnsanların ilk kez 'kadın istiyoruz' diyerek açıkça konuştuğunu söyledi." Dedi.

Bu altı kadının üst düzey liderlik görevlerine atanması, Kosova'nın özgürlüğünden bu yana hükümetteki kadınların en yüksek yüzdesini ve 20 yıldan uzun bir süre önce burada savaşın sona ermesini temsil ediyor.

Rugova, "Onlar tecrübeli kadınlar. Cesur kadınlar." Dedi.

Kadın grupları ve aktivistler Kosova'nın 1.8 milyon vatandaşı için yeni bir değişim çağından umutlu.

Kendi Kaderini Tayin Hareketi ve LDK, eski başbakan Ramuş Haradinay'ın Lahey'deki bir savaş suçları mahkemesi tarafından çağrılmasının ardından kısa bir anket sonrasında güç paylaşımı koalisyonu oluşturdu.

Rugova, hükümetteki bu yeni nesil kadınların nihayet Kosova'nın aile içi şiddet, sağlık, işsizlik ve eğitim gibi toplumsal cinsiyete dayalı acil konularına değinmesini bekliyor.

Kosova'da bir düşünce kuruluşu olan ve bölgedeki en düşük oran ve dünyanın en düşük oranlarından biri olan Riinvest Enstitüsü'ne göre, Kosova'daki kadınların yaklaşık yüzde 18'i iş gücünün bir parçası.

Osmani bunun cinsiyet eşitsizliğini temsil ettiğine ve ekonomiye zarar verdiğine inanıyor.

Osmani, "Birlikte hazırladığımız hükümet programı, toplumumuzdaki kadınların iş bulması ve ekonomik olarak güç kazanması için bu tür koşulların yaratılmasına oldukça odaklanıyor." Dedi.

Rugova ve ağının üyeleri son zamanlarda Osmani'ye, cinsiyete dayalı şiddet mağdurları için sığınma evleri ve ebeveyn izni için kalıcı bir bütçe tahsis etmek de dahil olmak üzere görevinde ele almayı umdukları taleplerin bir listesini sundu.

Osmani, şiddetin kurbanı olan kadın ve çocukları korumak için sığınma evlerinde her zaman ulusal bütçenin dikkate alınacağını söyledi.

Rugova, "Benim için, ekonominin gelişimi ile ilgili durumun yavaşça değişmeye başlayacağına dair umutlarım var, çünkü benim için ekonominin gelişimi şiddetle mücadele, daha iyi sağlık, yaşam ve eğitime sahip olmanın anahtarıdır hükümet” dedi.

Önceki hükümette doğum izni iş kanunundan çıkarılmış ve ayrı bir mevzuat olarak konulmuştur.

Hamile ya da doğum izninde olan kadınlara yönelik kötü muamele raporlarına göre, yeni hükümet Çalışma Bakanlığı'ndan 400 müfettişe ayrımcılık hakkında rapor vereceğini söyledi. Daha önce, tüm ülke için 10'dan az müfettiş vardı.

Diğer meseleler arasında Kosova savaşından tecavüze maruz kalanların tanınması ve faillere karşı iki on yıl süren davalarıyla ilerlenmesi yer alıyor. Bugüne kadar tek bir fail hapse atılmadı.

Rugova, "Adalet için çalışmalıyız. Kayıp insanlarla aynı - barış için adalet çok önemlidir." Dedi.

Rugova, halen savaştan kayıp olan ve büyük olasılıkla Sırbistan'daki toplu mezarlara gömülü olan 1.600'den fazla insandan bahsediyor.

Yeni adalet bakanı, 32 yaşındaki Albulena Haxhiu, bu konulara zaten olumlu yanıt verdi ve Kosova Kadınlar Ağı'ndan cinsiyete dayalı şiddet konusunda bir araya geldi.

Rugova, "Bunun bizim tarafımızdan seçilen bağımsız bir hükümet olduğunu hissettim." Dedi. "Şimdi dinliyor ve hareket ediyorlar."

Kosova'daki diğer feministler için hala iyileştirilmesi gereken yerler var.

"Tabii ki, bu harika bir haber, bu geçmiş hükümetlerde görmediğimiz bir şey. Ancak bunun olmasını istediğimiz yer ve ne görmek istiyoruz. Yüzde otuz iyi geliyor ama bence amacımız % 50 eşitlik olmak "dedi Eli Gashi, sosyolog, feminist ve Priştine'de Toplum ve Kültür Araştırmaları Enstitüsü Alter Habitus'un kurucusuna.

"Eşitlik ve adaletin siyasi programlarının her yerinde olduğu açıktır, ancak ne yapacaklarını ve umarız bu meseleleri ele alacaklarını, kadınların parlamentoya yerleştirdiğimizi ve her şeyin bittiği yer. "

Osmani, hükümete ve vatandaşların kurumlara, özellikle adalet sistemine olan güvenini yeniden kazanmaları için değişime ve yeni bir bakış açısı getirmeye kararlı görünüyor.

"Örneğin, sürdürülebilir kalkınma, enerji verimliliği, hava kalitesi ve temiz ve içme suyuna erişim hakkı hakkında konuştuğumuzda, cinsiyet eşitliğine de katkıda bulunuyoruz, çünkü bugün sadece Priştine'de değil, annelerin ana endişelerinden biri Kosova'nın başka yerlerinde, binlerce ölüme yol açan korkunç hava kalitesi var. "

Dört yıllık görev süresini yerine getirme yolunda ilerleyen Osmani, kendisi ve yeni hükümet için yapılan çalışmaları fark ediyor ancak vazgeçmeyecek.

"Mecliste ve hükümette konu ne olursa olsun, cinsiyet eşitliği için konuşurken ve kavga ederken bizi göreceksiniz." Dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.