Bilim insanları, Batı Afrika'da en iyi ihtimalle yarım milyon yıl önce yaşayan ve genleri günümüze kadar gelen gizemli bir insan türüne işaret eden bulgular elde etti. Batı Afrika halklarının genlerinin beşte birinin bu türden gelmiş olabileceği ifade ediliyor.
İngiltere'de Londra temelli Guardian gazetesinde yer alan habere göre bilim insanlarının "hayalet tür" şeklinde ifade ettikleri eski insanlara ait izler, Batı Afrika'da yapılan bir gen araştırması sırasında bulundu. Daha önce yapılan araştırmalar, Homo sapien'lerin (modern insan) Afrika'dan göç ettikten sonra Neandertal ve Denisovanlarla ilişkiye girdiğini ve melezlendiğini gösteriyordu. Ancak ataları Afrika'yı hiçbir zaman terk etmemiş insanlardaki eski hominin genlerinin varlığıyla ilgili fazla bir bulguya ulaşılmıyordu. Uzmanlara göre bu çok büyük ölçüde, sıcak iklimlerde bozulan eski DNA'larla ilgili veri toplamanın zorluklarından kaynaklanıyordu.
3 ülkede 405 gen dizilimi incelendiCalifornia Üniversitesi'nden Sriram Sankararaman ve Arun Durvasula bu problemin üstesinden gelmek için bilgisayar modellemesi vasıtası ile 405 Batı Afrika genomunu, Neandertal ve Denisovan gen dizilimleriyle kıyasladı.
Araştırma kapsamında Nijerya'nın İbadan bölgesinde hayatını idame ettiren Yoruba halkının genlerindeki modern ve eski segmentlere bakıldı. Araştırma sonucunda eski segmentlerde Neandertal ve Denisovanlara ait genlerdekinden daha fazla genetik varyasyon bulundu. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre bu, genom varyasyonunun temel kaynağının Neandertal ya da Denisovanlar olmadığına işaret ediyor. Aynı bulgulara Sierra Leone'de yaşayan Mende halkıyla Nijerya ve Gambiya'nın batı bölgelerinde yaşayan Esan halkının genomlarında da rastlandı. Bu toplulukların genlerinin yüzde 2'si ile 19'unun eski gen gruplarından geldiği tahmin ediliyor. Uzmanlar ortada bir kemik ya da gen olmadığı için bulguların kesin olmadığını üstüne basarak vurguluyor. Ancak bilim insanları, bu "hayalet" insanların, Neandertaller ve modern insanların atalarından 360 bin ile bir milyon yıl önce koptuğunu tahmin ediyor. Bu türün 124 bin yıllık zaman diliminin bir noktasında modern Batı Afrikalılarının atalarıyla melezlendiğini düşünülüyor.