-->
Mevzu TV | Mevzu sadece haber değildir.

Akıllı telefonların batarya ömrünü uzatacak teknoloji IBM’den geliyor

TEKNOLOJİ

Bir akıllı telefon alırken en çok dikkat ettiğimiz şeylerden birisi şüphesiz batarya ömrü. Android işletim sistemi bulunan akıllı telefonlarda da iOS’da da batarya ömrü lityum iyon pil yapısından dolayı kısa oluyor.

Lityum iyon piller akıllı telefonların bataryasını oluşturan materyal olarak karşımıza çıkıyor. Ancak kullanıma bağlı olarak ömrü kısalan bu pillere sonunda bir alternatif geliyor. IBM söz konusu durum için önemli adımlar atmaya hazırlanıyor.

Öncelikle lityum iyon pillerin tam olarak ne olduğundan bahsedelim. Sony tarafından piyasaya sürülen ve 1991 tarihinden beri hayatımızda yer alan bu enerji depoları, akıllı telefonlarda daha uygun maliyet sunduğu için tercih ediliyor. Şirket politikalarına göre, iki yılda bir telefon değiştirmesi istenen kullanıcının akıllı telefonunun bataryası bu süre zarfında ölüyor ve ya o bataryanın değiştirilmesi gerekiyor ya da yeni bir akıllı telefon alınması gerekiyor. Bu kapsamda şirketlerin politikaları yüzünden yıllardır bu batarya teknolojisi kullanılıyor ve artık yüksek teknoloji kullanılan akıllı telefonlar için bu bataryalar yetersiz kalıyor.

IBM ise pazarın ihtiyacı olan yeni batarya teknolojisini geliştiriyor. Bu kapsamda, eski lityum iyon bataryaların devri kapanıyor olabilir. Bu yeni teknolojiyi benimseyecek olan bataryanın özelliklerine bakıldığında ise daha yüksek performans ve özellik ile karşımızda olacağı söyleniyor. Söz konusu bataryaların, patlama riskinin daha az olduğu belirtilirken, aynı zamanda 800 Wh/L kapasiteye sahip olan prototip batarya, cihazı 5 dakika içinde yüzde 80 oranında doldurabiliyor.

Peki bu özellikleri sunun yeni teknoloji bataryaların yapısı nedir?

Daha prototip aşamasında olsa da iki yıl gibi kısa bir süre içinde kullanılması planlanan bu yeni bataryaların yalnızca akıllı telefon için değil batarya ile çalışan diğer teknolojilerde de kullanılabileceği belirtiliyor. Bataryanın yapısı, sıvı elektrolitlerin birleşiminden oluşuyor. Bu pilin içinde bulunanlar ise deniz suyunda doğal olarak yer alıyor. Bu sayede maliyetlerin düşük olacağı da söyleniyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.