Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı‘ndan gelen açıklamaya göre yaşanan erişim sorunu yalnızca Türkiye değil aynı zamanda Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya gibi ülkelerde de yaşanıyor. Yani Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın attığı tweet’e göre erişim sorunuyla Google krizi arasında bir bağlantı bulunmuyor. Sayan’ın attığı tweet’in devamında ise, ‘’Türkiye’deki operatörlerimizden kaynaklı bir arıza bulunmamaktadır. USOM ekiplerimiz süreci yakından takip etmektedir. Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalıdır.’’ yazıyor.
Peki Google ve Türkiye arasındaki kriz nedir? İlerleyen günlerde neler olacak?Google krizi ve ardından alınan kararlarla o kadar önemli gelişmeler yaşandı ki onlara değinmeden geçmeyelim. Öncelikle yaşanan bu kriz Google ve Türkiye Rekabet Kurumu arasında yaşandı. Türkiye, Google’ı rekabete fırsat vermediği ve Türkiye’deki her Android cihaza ön yüklü olarak bu servislerin gelmesini eleştirdiği için dava açtı ve bu dava sonucunda Google’a ceza kesti.
Google ise bu hamleye karşılık söz konusu yaptırımı uygulayarak, Türkiye’deki Android cihazlardan servislerini çekme kararı aldı ancak bu tam olarak bir çekilme de sayılmaz. Google’ın Türkiye’deki servislere verdiği mesaj şu: ‘’Baskı yapın ve cezayı kaldırın biz de tekrar operasyonlarımıza devam edelim’’ şeklinde.
Söz konusu kararın ardından Samsung’un 2020 yılında, Türkiye'de yeni akıllı telefonlarını satmayacak iddiaları gündeme geldi. Ancak Samsung kısa süre önce bunun doğru olmadığını süreci izlediklerini ve operasyonlarının şimdilik devam ettiklerini açıkladı.
Alınan kararlar sonrasında ise yeni bir ortaklık daha doğrusu işbirliği ortaya çıktı. Türk Telekom ile Google krizi yaşanmadan önceki anlaşmasına bağlı kalarak, Google, sunucularını Türkiye’ye getiriyor. Habertürk’ten Necdet Çalışkan’nın haberine göre, yapılan anlaşma ile Facebook’un sunucularının bir kısmı Türkiye’ye geliyor.
16 Aralık tarihinde gerçekleştiği söylenen anlaşmanın Türk Telekom ayağında planların yapıldığı aktarılıyor. Dikkat çeken anlaşmaya baktığımızda ise Google’ın sekiz farklı merkezde Türkiye’nin ihtiyaçlarına yönelik sunucular kurulması planlanıyor. Söz konusu sununcuların yüzde 50’sinin Türkiye’de olacağı ve 2020 yılının sonuna kadar ise bunların yüzde 80’e kadar çıkacağı söyleniyor.
İlerleyen günlerde ise Google ve Türkiye arasında yaşanan gerilimle ilgili haberleri sizler için paylaşıyor olacağız.