-->
Mevzu TV | Mevzu sadece haber değildir.

Sosyal Medya Ne Kadar “Sosyal”?

TEKNOLOJİ

Artık sosyal medya, hem politik aktivizm hem de neredeyse kaçınılmaz olarak politik tartışmalar için güçlü bir araç olduğunu kanıtlıyor.

Mevcut tahminlere göre, dünya çapında 3 milyardan fazla insan rutin sosyal medya kullanıcılarıdır. Ve bu milyarlardan biriyseniz, sosyal medyanın kedi videoları göndermekten veya uzun süredir kayıp olan kolej oda arkadaşınıza mutlu yıllar dilemekten çok daha fazlası için kullanıldığını iyi biliyorsunuz.

Artık sosyal medya, hem politik aktivizm hem de neredeyse kaçınılmaz olarak politik tartışmalar için güçlü bir araç olduğunu kanıtlıyor. Ama bu hiç bitmeyen bir politik söylem her zaman iyi bir şey midir? Daha politik ve aydınlanmış bir vatandaşlığa mı yol açıyor yoksa sadece aramızdaki ideolojik bölünmeyi derinleştiriyor mu?

Siyasi Ortamdaki Değişim

Belki de sosyal medyaya iyi ya da kötü için en büyük gücünü veren şey, destekleyebileceği bakış açılarının çeşitliliğidir. Bu, sosyal medyanın gelişmekte olan siyasi ortamı daha iyi temsil edecek şekilde konumlandırıldığı anlamına gelir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde, geleneksel iki partili siyasi sistem, Amerikalıların çoğunluğunun gerçek siyasi bağlantılarını yansıtmakta giderek daha yetersiz hale gelmektedir. 2010'da, modern tarihte ilk kez, daha fazla Amerikalı Demokrat veya Cumhuriyetçiden bağımsız olarak kendini tanımladı.

Eski yazılı basın ve yayın gazeteciliği medyasında bulunanlar gibi geleneksel politik söylem, henüz Amerikan vatandaşlığının heterojen politik perspektiflerini yakalayamamıştır. Öte yandan sosyal medya, bu farklı bakış açılarının ifadesi, keşfi ve daha derin yerleşmesi için mükemmel bir forum sağlıyor gibi görünüyor.

Bununla birlikte, tüm geniş ve artan yaygınlığı için, sosyal medya ve kucakladığı geniş kapsamlı politik perspektifler hala her şeyi kapsamamaktadır. Sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde nüfusun yaklaşık% 11'i gereklilik gerekse seçim yoluyla internetsiz yaşıyor. Bu nedenle, sosyal medya ulusal siyasi manzaranın aydınlatıcı bir görüntüsünü sunarken, görüntünün eksiksiz olduğunu varsaymak nüfusun önemli bir kısmını reddetmektir. Bu, seçim gününde sadece nefes kesen sürprizler getirmekle kalmaz, aynı zamanda korkunç, hatta baskıcı, gözetime de yol açabilir.

Sonuçta, dijital uçurum gerçek ve güçlü. Çoğu zaman, devam eden siyasi söylemle meşgul olacakları, siyasi sisteme katılacakları geride bırakır. Bu sadece dünyanın kırsal topluluklarını değil, aynı zamanda yoksullarını, marjinalleşmesini ve haklarından mahrum edilmesini de içerir.

Tüm Konuşma İyi Konuşma mı?

Amerikan siyasetinin en kutsal ilkelerinden biri, konuşmanın korunması gerektiği, cumhuriyetin kurtuluşunun özgür konuşma ve düşüncenin kutsallığına bağlı olduğunun güvencesidir. Bu açıdan, sosyal medyanın Kurucu Babaların en büyük umutlarının gerçekleşmesi gibi görünmektedir.

Ancak gerçekte, özgür konuşmanın korunması tüm konuşmanın korunması anlamına gelmez. Düzenli bir toplumda söylenemeyecek kadar zararlı ve tehlikeli olan bazı söylemler vardır.

Ne yazık ki, sosyal medyada sonsuz görünen konuşma ve konuşmacıların göreceli anonimliği, bu platformların konuşmanın kötüye kullanılmasına daha geleneksel siyasi söylem biçimlerinden çok daha savunmasız olduğu anlamına geliyor. Sonuçta, yanlış bilgiyi yaymak, agresif olmak, hatta gözün içindeki diğer kişiye bakmak veya adınızı imzalamak zorunda olmadığınızda düpedüz küfür etmek çok daha kolaydır. Ve böyle tutkulu söylem insanların dikkatini kazanmayı amaçlasa da, onları “paylaşmaya” ve sonuçta birkaç insanın fikrini değiştirmeye motive olsa da, bu tür dikkatsiz vitriol kolayca geri tepebilir.

Örneğin, Donald Trump'ın sürpriz seçimiyle kışkırtılan ateşli protestoların aklını ele alalım. Analistler, bu protestoların başlangıçta göreceli olarak az başarabileceğini değil, aynı zamanda etkinliklerinin zamanla azalabileceğini öne sürüyorlar. Gerçekten de, daha agresif ve daha sık protesto eylemleri ortaya çıktıkça, nüfusun çoğunluğu onlara daha kolay karşı çıkmaya başlayacaktır. Sosyal düzenin cazibesi aslında protestocuları düşmana benzetebilir.

Sonunda böyle, sosyal medyadaki inflamatuar siyasi tartışmaların kaderi de olabilir. Bugünün yeni medyaları bölünme, kutuplaşma ve patlayıcı söylem çağına girmiştir ve bu alevleri havalandırmaktan hiçbir şekilde sorumlu değildir. Bununla birlikte, nihayetinde sıcağı azaltmak ve sonunda hakim olmak için sosyal medyada ortaya çıkan daha soğuk kafalar olabilir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.