Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinden aktarılan bilgiye göre, Türkiye’deki doğal gaz dağıtım şirketleri, EPDK desteği ile birlikte bir Ar-Ge çalışması başlattılar. "Yenilenebilir Doğal Gaz Üretimi-Power to Gas" isimli bu çalışma sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen hidrojenin doğal gaz ile harmanlanması sonucunda hem dışa bağımlılık azalacak hem de verimliliğin arttırılmasının önü açılacak. Türkiye, bu proje sayesinde artık ısınmada hidrojen de kullanmaya başlayacak.
Projenin simülasyonu yapıldıAr-Ge merkezi Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR)’in Konya’da bulunan teknik merkezi GAZMER Test Ölçüm ve Kalibrasyon Merkezi’ne kuruldu. Alınan bilgilere göre projenin hayata geçirilmesi için gereken ekipman tespitleri yapıldı.
Merkezde yapılan çalışmalarda, doğal gaza belirli oranlarda hidrojen enjekte edildi ve hem performans hem de çevresel değerlendirmenin ön çalışması bu şekilde tamamlandı. Proje için yapılan ön analiz ve simülasyon sonuçlarına göre doğal gaza yüzde 20 oranında entegre edilen hidrojen, hem enerji verimliliğini arttırdı hem de karbon emisyonunu da azalttı.
Elde edilen sonuçlara göre, bu proje sayesinde Türkiye’nin ısınma konusunda dışa bağımlılığı azalacak ve daha verimli olacak. Diğer yandan karbon emisyonunu da azaltacağı için doğaya da yararlı olacak. Proje planlandığı gibi hayata geçirilebilirse Türkiye, kullandığı doğal gazın yüzde 6’sına yenilenebilir enerji kaynağından elde edilmiş hidrojen entegre edecek.
EPDK yetkililerinin verdiği bilgilere göre, projenin önümüzdeki yılın sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.