-->
Mevzu TV | Mevzu sadece haber değildir.

Wellness nedir?

YAŞAM

Literatürün kazandığı yeni kavramlardan biri olan wellness, farkında olmasak da birçoğumuzun hayatına girmiş durumda.

Türkçe’de esenlik anlamına denk gelen Wellness, tarihte ilk defa doktor Halbert L. Dunn tarafından 1961 yılında yayınlanan “Yüksek Seviye Wellness” adlı kitapçıkta kullanılmıştır. Dunn, Wellness’i fiziksel ve psikolojik esenliği geliştirmeyi sürdürme çabası için bir yaşam süreci olarak tanımlamıştır. 

Wellness, kişinin yaşam kalitesi için bir sorumluluk üstlenmesinde öncelikli süreç olarak değerlendirilir. Kendi kendine yetme, sıradan hal ve kendine merhamet, sıkıntı ve tembellik durumlarında doktorlara ve ilaçlara olan bağımlılık için bir alternatiftir. Yaşam süresi içerisinde Wellness bazı durumları dengede tutmayı amaçlar.

Fiziksel Wellness

Sağlıklı bir beden, iyi beslenmek, günlük yeterli kaloriyi alabilmek, ideal kiloyu korumak, besin ağırlıklarını dengelemek, sağlık hizmeti alabilmek, zararlı maddelerden uzak durmak gibi gereksinimler, “fiziksel wellness” için ihtiyaç duyulan gereksinimlerdir.

Entelektüel Wellness

Entelektüel esenlik, insanın dünyada ve çevrede var olan olayların farkındalığı ve eğitimi olarak ifade edilir. Bir şiiri duymak öğrenmek, bir spor terimi öğrenmek gibi şeyler de entelektüel gelişimi doğurur ve kişiye esenlik verir. Bu anlayış, öğrendiğimiz şeyler ile daha çok şey öğreneceğimiz esenliğini verir.

Duygusal Wellness

İnsanın kendisi ve çevresinde bulunan kişilerin hislerinin kabulü ve farkındalığı olarak tanımlanır. Duygusal wellness, kişisel hisleri anlama kabiliyetini, kişisel sınırları kabul etmeyi kapsar. Duygusal olarak iyi olan bir kişi kendinin farkındadır. Bu da kişinin gelişime açık olduğunu gösterir. 

Sosyal Wellness

Başta aile olmak üzere çevredekilerle iyi ilişki kurabilme yeteneğidir. Başkalarına karşı sıcak kanlı, sevecen olmak kişinin kendisine güven verir. Sosyal Wellness sadece bireysel ilgiyi değil çevre ve insan ilgisini de kapsar. 

Spiritüel Wellness

Dünya hayatı ile birlikte iç dünyaya ait ihtiyaçları dengelerken hem kişinin kendisine hem de diğer insanlara karşı uygun bir ortam hazırlarken kişinin anlam ve amaç için bir arayışıdır.

Çevresel Wellness

Sağlık için elverişli bir çevrede yaşama yeteneğidir. (Temiz hava, temiz su)

Mesleki Wellness

İş ortamında sağlıklı çalışma performansına denir. İş ortamının uygunluğu için gerekli iş dinamiklerini güçlü tutmak için çeşitli etkinlikler ve faaliyetler planlanır.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.