DOLAR
35,61 +0.08
EURO
37,08 -0.09
ALTIN
3.119,36 +0.64
BIST
10.029 0.00
BITCOIN
103.899 +2.46
5

“Olumlu Düşünmenin” Politikada Bir Yeri Var mı?

Batı dünyasındaki en güçlü iki lider Donald Trump ve Boris Johnson'un kişisel gelişim ustalarının öğretilerini takip ettiklerini ve savunduklarından haberdar olmalıyız.

DÜNYA 15.02.2020, 12:42
“Olumlu Düşünmenin” Politikada Bir Yeri Var mı?

Kişisel gelişim kitapları dünyasında para kazanıp, gerçekçi ve dengeli olmak, başarısızlığın iyi bir şey olarak kabul edildiği yerlerde işe yaramaz. Görünüşe göre Amerika ve Birleşik Krallık liderleri bunu doğruluyorlar. Donald Trump'ın 20. yüzyılın pozitif düşünme hareketinin ve bazı kitaplarının büyük bir hayranı olduğu iyi belgelenmiştir. Bunu benimsediği dilde görebilirsiniz:

“Hiçbir rüya çok büyük değil. Hiçbir zorluk çok büyük değildir. Geleceğimiz için istediğimiz hiçbir şey bizim ulaşamayacağımızın ötesinde değildir. ” 

“Her zaman kazandım ve kazanmaya devam edeceğim. İşte böyle.” “Harika bir öğrenciydim. Her şeyde iyiydim.” 

Boris Johnson'un bu “olumlu düşünme” kitaplarından herhangi birini okumuş olup olmadığı belirsizdir, ancak bir çok mantrasını benimsediği göz önüne alındığında öğretileri de ona da geçmiştir: 

“Felaket yok, sadece fırsatlar var.” 
"Şüpheliler, kıyametler, kasvetler."
 "Kıyametin hamster tekerleği." 

Batı dünyasındaki en güçlü iki liderin, en “başarılı” kişisel gelişim ustalarından bazılarının öğretilerini takip ettiklerini ve savunduklarını bilmeliyiz. Çünkü bazı mesajları sadece savunmasız olanların kolay av olduğu yerlerde değil, aynı zamanda psikolojik olarak da tehlikeli olabilir.1937'de Napoleon Hill, bugüne kadar 15 milyondan fazla sattığı bildirilen bir kitap olan “Düşün ve Zengin Ol” kitabını yayınladı. Bu kitabın ana dersi, maddi evrenin düşüncelerimiz tarafından doğrudan yönetilmesidir. Hayattan ne istediğinizi görselleştirerek, bu şeyler ve daha fazlası, özellikle de para içeriyorsa, size teslim edilecektir. Son birkaç on yıl her türlü kişisel gelişim ve iş başarı kitapları için karlı bir dönem olmuştur. Napoleon Hill, tüm endüstri için bir yol açtı.1952'de Norman Vincent Peale “Düşünme Gücü” nü yayınladı. Temel argümanı, odak gücünü kullanarak ve başarıya inanarak, hayattaki tüm engelleri aşacağınızdır. Ne kadar aşılamaz görünseler de, hayatınızda pozitif düşünmenin gücü ile aşılamayacak bir sorun yoktur.Daha yakın zamanda, 2006 yılında Rhonda Byrne'nin “The Secret” adlı kitabı, olmak istediğiniz her şey olma yeteneğinizin olduğu ve evrene iyi düşünceler ve niyetler gönderirseniz, evrenin size karşılığında iyi şeyler vereceği fikrini destekledi. Byrne'ye göre, olumlu düşünceler mutluluğu ve tersine olumsuz düşünceler kötü kararları çekiyor ve mevcut endişeleri ve olumsuzlukları körüklüyor. Odaklanmış yoğunlaşmanın olumlu düşünmeyle birleştiğinde mutluluk ve zenginliğe yol açacağını iddia ediyor.

“Olumlu Düşünmenin” Kötüye Kullanımı

Bu üç yazar ve diğerleri, temelde aynı şeyleri vurguluyor: olumlu şeyler düşünün, sizi mutlu ve zengin yapacak başarıyı görselleştirin ve böylelikle istediğiniz her şeyi başaracaksınız. 
Bu tür “pozitif düşünme” de birtakım erdemler vardır ve milyonlarca insan bazı öğretilerinden faydalanmıştır. Örneğin, 1960 yılında Hill ve W. Clement Stone, Peale ile aynı fikri destekledikleri “Olumlu Bir Zihinsel Tutumla Başarı” yı yayınladılar. “Olumlu zihinsel tutum” veya PMA terimini icat ettiler. Bugün, saygın psikologlardan ve bilim adamlarından olumlu bir zihinsel tutum sergilemenin çok çeşitli sağlık ve duygusal faydalar sağlayabileceğine dair birçok bilimsel kanıt vardır.Ancak, bu yaklaşımların bazılarının özü, gerçeği inkâr ederek ya da görmezden gelerek kendinizi aldatmaktır. Kişi zorlukları engellemeli ve her şeyi çözmek için sadece olumlu sonuçları düşünmeli ve görselleştirmelidir. Bu, üzgün, endişeli, depresif veya kızgın hissettiğinizde, tüm olumsuz düşüncelere olumlu düşüncelere müdahale etmeniz gerektiği anlamına gelir. Kendini sabote eden ve olumsuz düşüncelerin üstesinden gelmenize yardımcı olacak olumlu ifadeler olan tekrarlayan savunmaları savunuyorlar. Bunları sık sık tekrarlayarak ve onlara inanarak olumlu değişiklikler yapmaya başlayacağınızı iddia ediyorlar. Peale'a dönersek, teşvik ettiği olumlu düşünme fikirlerinin Trump üzerinde büyük bir etkisi oldu. Peale, Trump'ın ailesinin büyümesiyle katıldığı Manhattan'daki Marble Collegiate Kilisesi'nde uzun zamandır papazdı. Peale, “Büyük düşünürseniz büyük sonuçlar elde edersiniz. Başarıyı düşünün, başarınız olur. ” 

Ateşle Oynamak

İnsanların Peale'ın Trump'ı ne kadar etkilediğinin farkında olup olmadığı belirsiz. 2015 yılının Temmuz ayında Iowa Ailesi Liderlik Zirvesi'nde Trump dini inanç temelinden şu şekilde bahsetti: “Norman Vincent Peale - büyük Norman Vincent - benim papazımdı. 'Olumlu Düşüncenin Gücü'nden sonra - herkes Norman Vincent Peale'ı duydu. Çok harikaydı. ”Artık olumlu düşünmenin bu şekilde uygulanmasının sizin için gerçekten kötü olabileceğini gösteren çok sayıda akademik ve bilimsel kanıt var. Harvard Tıp Fakültesi profesörü ve psikolog Susan David bu alanda çok iş yaptı. “Duygusal Çeviklik: "İşten Çıkarın, Değişimi Kucaklayın ve İş ve Yaşamda Gelişin ”dedi. Olumlu düşünceleri zorlamanın sizi mutlu etmeyeceğini savunuyor.
David, olumsuz duygulardan onları engelleyerek veya onlardan kaçınarak bunun yarardan çok zarar verebileceğini iddia ediyor. İnsanların her nasılsa mutlu olmanın ve her zaman pozitif olmaları fikrinin gerçek mutluluğumuza karşıt olduğunu savunuyor. Gerçek şu ki, hayat kırılgan ve hastalanacağınız ya da işinizi kaybedebileceğiniz ya da artık işinizi sevemeyeceğiniz durumları normal birer gerçek. Ve mutlu olmak için çabalayan insanların zaman içinde mutsuz oldukları görüşünü destekleyen birçok araştırma var.

2014 yılında New York Üniversitesi ve Hamburg Üniversitesi Psikoloji Profesörü Gabriele Oettingen, “Olumlu Düşünmeyi Yeniden Düşünmek: Yeni Motivasyon Bilimi İçinde” adlı kitabını yayınladı. Oettingen’in araştırması, kısa vadede olumlu düşünmenin faydalı olduğunu, ancak uzun süreler boyunca motivasyonu azalttığını, hedeflerimize ulaşmamızı engellediğini ve bizi sinirli ve sıkışmış hissetmemizi sağladığını gösterdi. Hayatta gerçekten ilerlemek için, dünyayla etkileşime girmeli ve enerjik hissetmeliyiz, pozitif düşüncenin ötesine geçmeli ve yolumuzun önündeki engellerle yüzleşmeliyiz.

Hem Trump hem de Johnson, 20. yüzyılın pozitif düşünme hareketinin öğrencileri olmaya devam ederek ateşle oynuyorlar. Her ikisi de ünlü olduğu gerçekçi olmayan dili kullanmayı reddetmeli ve kullanmayı bırakmalıdırlar. Bunun yerine, her iki ülkenin karşılaştığı zorlukları ve belirsizlikleri çok daha dengeli ve gerçekçi bir şekilde ifade etmeyi Atlantik'in iki yakasındaki seçmenlere borçludurlar.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

5
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 21 Ocak 2025
İmsak 06:32
Güneş 08:02
Öğle 12:55
İkindi 15:16
Akşam 17:37
Yatsı 19:02

Gelişmelerden Haberdar Olun

@