DOLAR
35,63 +0.08
EURO
37,08 -0.11
ALTIN
3.117,70 +0.59
BIST
10.029 0.00
BITCOIN
102.823 -0.93
5

Hindistan'da tansiyon düşmüyor

Hak uzmanları, azınlık ve yoksul insanların arzu edilen mahallelerde konutlara erişiminin engellenmesi gerektiğini söylüyor.

DÜNYA 06.03.2020, 09:53 06.03.2020, 11:21
Hindistan'da tansiyon düşmüyor

İnsan hakları uzmanları Perşembe günü yaptığı açıklamada, Hindistan'ın geçtiğimiz hafta başkent Yeni Delhi'deki ölümcül isyanlardan sonra şehirlerinde daha fazla ayrımcılık riski taşıdığını ve azınlıkların ve yoksul insanların arzu edilen mahallelerde konutlara erişiminin engellenmesi gerektiğini söyledi.

Şehrin kuzeydoğusundaki ölümcül şiddet - birkaç on yıl içinde Delhi'deki en kötü Hindu-Müslüman ayaklanmaları - 40'tan fazla insanı, çoğunlukla Müslümanları öldürdü ve yüzlerce kişiyi yaraladı. Binlerce kişi evleri yakıldıktan sonra yerlerinden edildi.

Barınma ve insan hakları uzmanı Miloon Kothari, 20 milyondan fazla kişinin yaşamını sürdürdüğü başkent Delhi’nin, şimdi Mumbai ve Ahmedabad gibi diğer Hint şehirlerinde olduğu gibi dini hatlarda daha fazla segmentasyon görmesi muhtemel olduğunu söyledi.

Thomson Reuters Vakfı'na verdiği demeçte, "Korku ve güvensizlik nedeniyle bir isyandan sonra bir şehirde genellikle daha büyük bir gettolaşma görüyoruz, şehir yetkilileri kendileri de bazen bu ayrımı sağlayan mahalleleri yeniden düzenliyorlar."

"Apartheid şehirleri, toplulukları daha da bölen, yoksulları fakirleştiren ve savunmasız toplulukları yeniden hedeflemeyi kolaylaştıran politik, planlama ve soylulaştırma süreçleri nedeniyle yaratılıyor."

Eski Birleşmiş Milletler'in yeterli konut raportörü Kothari, sel baskınlarının, şehirlerin güzelleştirilmesinin ve Yeni Delhi'deki 2010 Commonwealth Oyunları ve 2016 Rio Olimpiyatları gibi büyük spor etkinliklerinin neden olduğu yer değiştirmeler de, yoksulların getiri edilmesine yol açtığını söyledi.

Delhi uzun süredir komşu ülkelerden gelen göçmenleri çekmektedir.

Diğer Hint şehirlerinde olduğu gibi, Delhi'nin gayrı resmi kuralları ve köklü önyargıları da dini azınlıklara ve hatta evli olmayan insanlara veya belirli yiyecek tercihleri ​​veya mesleklere sahip olanlara karşı ayrımcılık yapmaktadır.

Getto veya karma mahalle

Ahmedabad Üniversitesi'nden bir profesör olan Darshani Mahadevia, 1992-93'te Mumbai'de ve 2002'de batıdaki Ahmedabad kentinde ölümcül toplumsal çatışmaların Müslümanların karışık mahallelerden itilmesine yol açtığını söyledi.

Delhi'deki bir arazi konferansının oturum aralarında "Müslüman yoksullar özellikle Müslüman mahallelerinde yaşamayı seçiyorlar çünkü kendilerini güvensiz hissediyorlar" dedi.

"Segregasyon, toplumsal potu siyasi nedenlerle de kaynatıyor," dedi Mahadevia, Batı Gujarat eyaletinde Müslümanların ve Hinduların hassas olduğu düşünülen bölgelerde birbirlerine mülk satmalarını yasaklayan bir yasaya atıfta bulundu.

Mahadevia, çoğu zaman azınlık mahallelerinin zayıf altyapıya ve yetersiz konutlara sahip olduğunu belirterek, sakinlerin de banka kredileri ve hatta taksi yolculuğu sağlamada zorluklarla karşılaştıklarını da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

5
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 21 Ocak 2025
İmsak 06:32
Güneş 08:02
Öğle 12:55
İkindi 15:16
Akşam 17:37
Yatsı 19:02

Gelişmelerden Haberdar Olun

@