DOLAR
35,61 +0.07
EURO
36,99 -0.32
ALTIN
3.122,02 +0.73
BIST
10.029 0.00
BITCOIN
102.331 -3.55
5

Kambur nedir?

Kambur rahatsızlığı nedir? tedavileri nelerdir?

SAĞLIK 16.02.2020, 22:39
Kambur nedir?

Omurganın sürekli olarak öne doğru eğilmesiyle ortaya çıkan ortopedik bir rahatsızlıktır. Genelde ergenlik dönemlerinde başlayan bu duruş bozukluğu; en çok rastlanan ortopedik rahatsızlıklardan bir tanesidir. Tıpta herhangi bir ilaç tedavisi olmadığından sadece ilerlememesi için birtakım egzersizler ile tedavi edilmeye uğraşılır. Bazen fark edilmeyecek kadar küçük bir eğrilik, bazen de ileri derecede ve rahatsız edici boyutlarda olabilir. Sırtta veya boyunda ki boşlukları doldurarak meydana gelen kamburluk, özellikle sırt ve bel kısmında ki kasların zayıflaması ile ortaya çıkar.

Kamburluk derecesi nasıl ölçülür?

Sırt bölgesinde olması gereken normal eğrilik 25- 40 derecedir. Fakat kişinin sırtında 45-75 derece arasında bir yamukluk meydana gelmişse halk arasında kamburluk; tıp dilinde “kifoz” oluşmuştur. Sırtta ve boyunda gözle görülür bir şekilde yamukluk ortaya çıkar. Doktorunuz röntgen çekerek dercesini ölçer. Ardından uygun tedaviye başlanır.

Kamburluk nasıl oluşur?

Gününün çoğunu bilgisayar başında, ofiste, masa başında geçiren kişilerde meydana gelebilir. Bazen genetik, bazen de doğuştan sebeplerden ortaya çıkabilir. Kamburluk özellikle ergenlik döneminde erkek ve kız çocuklarının duruş bozukluklarından kaynaklanabilir.

Kamburluk nasıl düzelir?

Eğer kişi, doğuştan olmayan bir nedenden ötürü kamburluk problemi yaşıyorsa tedavisi mümkündür. Öncelikle yapılacak ilk iş, uzman bir doktora danışarak uygun tedavi yöntemlerini ve yönergelerini öğrenmektir. Doktorlar, tedavi yöntemi olarak genellikle korse ve egzersizi önerirler. Düzenli spor ve egzersiz yaparak kamburluktan kurtulmak mümkündür. Kambur şikâyeti ile doktora danışan kişinin bel ve sırt kasları güçlü değilse; doktorlar, ters mekik çekerek kasları güçlendirmeyi önerir.

Köprü egzersizi tedavide çok önemli

Köprü egzersizi nasıl yapılır?

Harekete başlamadan önce yere sırt üstü uzanmanız gerekmektedir. Ayak tabanlarınız yerde ve kalça hizasında açık, dizleriniz de kırık bir pozisyonda kalacak. Eller ve kollarınız yan tarafta kalacak şekilde belinizi yavaşça yukarı kaldırıp tekrar yavaşça aşağıya indirmeniz gerekiyor. Hareketi kontrollü bir şekilde uygulamanız gerekmekte, hareket esnasında da ayak tabanlarınız hiç yerden kalkmamalıdır. Hareketi yaparken kalça ve karın kaslarınızı sıkı tutmayı da unutmayın. Bu hareket neticesinde sırt kaslarınız her geçen gün güçlenecek ve kambur rahatsızlığı ortadan kalkacaktır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

5
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 21 Ocak 2025
İmsak 06:32
Güneş 08:02
Öğle 12:55
İkindi 15:16
Akşam 17:37
Yatsı 19:02

Gelişmelerden Haberdar Olun

@