DOLAR
34,56 +0.15
EURO
36,18 -0.17
ALTIN
2.981,86 +0.67
BIST
9.368 0.00
BITCOIN
98.958 +3.71
12

Sigara içenler 30 milyondan 20 milyona düştü

"Sigaraya başlama yaşı 11’lere kadar indi”

SAĞLIK 18.02.2020, 11:34
Sigara içenler 30 milyondan 20 milyona düştü

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin (TSSD) her sene düzenlediği ve bu sene 20’ncisi gerçekleştirilen ‘İnsanlığın Gerçek Dostları Ödül Töreni’nde ödüller dağıtıldı. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, sigara içenlerin sayısının 30 milyondan 20 milyona düştüğünü ifade ederek, “Ancak sigaraya başlama yaşı maalesef 11’lere kadar indi” dedi.

1999 yılında halkı sigara başta olmak üzere tütün ve tütün mamullerinin vücuda ve çevreye verdiği zararlar hususunda bilinçlendirme amacıyla kurulan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin (TSSD), kuruluşundan bugüne düzenlediği ve bu yıl 20’ncisi gerçekleştirilen “İnsanlığın Gerçek Dostları” ödül töreni yapıldı. Törene, sanat, iş, akademi, siyaset ve STK’lardan önemli isimler katıldı. Törene katılan isimler arasında yer alan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, törenin açılış konuşmasını yaptı. Yaptığı konuşmada, kilo, hareketsizlik ve bağımlılığın Türk toplumu için çok büyük bir risk oluşturduğunu belirterek, “Sigara kalp krizinden beyin damarlarına kadar bütün vücudumuzu etkiliyor. Sigara kullananların sayının 2 milyonu geçmemesi gerekiyor. Sağlıklı toplum, sağlıklı gelecek demektir” ifadelerini kullandı.

SİGARA KULLANANLARIN SAYISI 2 MİLYONU GEÇMEMELİ

Dumansız hava sahası mücadelesiyle sadece 2018 senesinde 53 bin kez denetleme yapmaları için çağrı aldıklarını söyleyen Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “Geçmişte kimyasal saldırı diye düşündüğümüz sigara alışkanlığı artırma çabasının tam tersine hareket ettirebilmek TSSD’nin başarısıdır. Sigara demek; kanser, çoğumuzun farkında olmadan yaptığı nefes almanın ne kadar değerli olduğunu bir süre sonra anlamak, yaşam kalitesini düşürmek, kul hakkı yemek, annesinin bebeğine babasının yavrusuna haksızlık etmesi, çevreyi zehirlemek demektir. Bu bilinci topluma öğretmemiz lazım. Kullanan sayının 2 milyonu geçmemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı

SAĞLIKLI TOPLUM, SAĞLIKLI GELECEK

Memişoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Sağlıklı toplum, sağlıklı gelecek demektir. Bugün sigara kalp krizinden beyin damarlarına kadar bütün vücudumuzu etkiliyor. Özellikle gençlerin bu konuda bilinçli olması gerekiyor. Kilo, hareketsizlik, bağımlılık bunlar Türk toplumunun en büyük risklerinin başında geliyor. Özellikle aile hekimliğinde nasıl beslenmemiz gerektiğini, bağımlılıktan nasıl kurtulmamız gerektiğini ve nasıl egzersiz yapmamız gerektiğini öğrenebilecek alt yapıyı elde ettik” diye konuştu. Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ise, sivil toplum kuruluşların önemine vurgu yaparak, “Bu durumu hepimizin kavraması gerekmektedir. TSSD de 20 yıl bugünlere savaşarak gelmiş. Sadece sigaranın zararları değil kartelleşmiş olan bu sigara firmalarıyla da savaşmışlardır. Hiçbir kuşkumuz yok ki sigara insan sağlığının en önemli düşmanıdır. Ülkemizdeki bütün sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi gerekmektedir”

“SİGARA İÇENLERİN SAYISI 20 MİLYONA DÜŞTÜ

Sigara içenlerin sayısının düştüğünü belirten Memişoğlu: “Bugün gelinen nokta itibariyle Türkiye’de 30 milyon civarında sigara içen insan sayısını 20 milyona düşürdüklerini belirten Doç. Dr. Aydın, “Hep birlikte el ele vererek sigaranın, tütün ve tütün mamullerinin insanların geleceğini, ekonomiyi nasıl tahrip ettiğini, bir ülkeyi istila etmek için tank ve toplarınızı oraya göndermeniz gerekmiyor. O halkı sigaraya alıştırdığınız zaman hem siyasi hem kültürel hem de ekonomik olarak onu kendinize bağımlı hale getirdiklerini anlattık ve büyük başarılar sağladık. Türkiye’deki tütün ve tütün mamullerine karşı yapılan çalışmalarda TSSD hep öncü rol üstlenmiştir. Kanunları çıkarttık ve kapalı mekanlarda sigara içmek, eğitim ve sağlık kurumlarının 100 metre mesafesine kadar sigara içilmesi yasaklandı. Gençleri ve çocukları koruma altına aldık. Şimdilerde fahri müfettişlik kavramını meydana getiriyoruz ama yine de yolun başındayız. Hala bu ülkede 11 yaşında sigara içen insanlar var. Maalesef nargile kullanan, tütün ve tütün mamulleri kullanan, ‘burası açık mekân’ diyerek insanları zehirlemeye çalışanlar var. Hala bu ülkenin ortalama yüzde 22’si sigara içmeye devam ediyor. Hep birlikte el ele vererek sigaranın son molekülü yok oluncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

120 BİN İNSAN TÜTÜN VE TÜTÜN MAMULERİNDEN HAYATINI KAYBEDİYOR

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan mücadele sonucunda ödüllendirilen dünyanın sayılı ülkelerinden birinin Türkiye olduğunu ifade eden Aydın, sözlerini şöyle tamamladı: “Dünyada yılda 6 milyon insan sigara, tütün mamulleri ve onun neden olduğu hastalıklardan hayatını kaybediyor. Ülkemizde de bugün maalesef 120 bin insan tütün ve tütün mamullerinin neden olduğu hastalıklardan hayatını kaybediyor. Ne acı ki bunların 10 bine yakını henüz yeni anne baba diyebilen çocukların anne babaları tarafından öldürülmesiyle sonuçlanmaktadır. Türkiye’nin sağlık giderlerinin yaklaşık yüzde 9’u tütün ve tütün mamullerinin neden olduğu hastalıklardan kaynaklanarak ödenmektedir. Yaklaşık yüzde 9’u tütün ve tütün mamullerinin neden olduğu hastalıklardan kaynaklanarak ödenmektedir.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 22 Kasım 2024
İmsak 06:07
Güneş 07:35
Öğle 12:40
İkindi 15:12
Akşam 17:35
Yatsı 18:57

Gelişmelerden Haberdar Olun

@