DOLAR
34,53 +0.11
EURO
36,21 -0.12
ALTIN
2.967,10 +0.17
BIST
9.368 +3.72
BITCOIN
97.800 +3.25
12

Sosyal medyanın okuyan gençleri "Bookstagramlar"

Bookstagram akımı son yıllarda çığ gibi büyüyor. Sena Nur Işık, Türkiye’deki bu akımın başarılı temsilcilerinden. Peki bookstagram nedir? İnstagram’da birçok hesap, kitaplar üzerine paylaşımda bulunuyor. Üstelik bu gönderilere...

16 Aralık 2019, 19:47
Sosyal medyanın okuyan gençleri "Bookstagramlar"

Bookstagram akımı son yıllarda çığ gibi büyüyor. Sena Nur Işık, Türkiye’deki bu akımın başarılı temsilcilerinden. Peki bookstagram nedir?

İnstagram’da birçok hesap, kitaplar üzerine paylaşımda bulunuyor. Üstelik bu gönderilere oldukça emek harcanıyor: Kitap yorumları, harika görsellerle süslenerek takipçilerle buluşuyor. Sena Nur Işık, kitaplarvesözleri kullanıcı adı ile hem YouTube kanalı, hem İnstagram hesabında kitapseverlerin hayatına dokunuyor. Ayrıca Wattpad uygulamasında hikaye yazıyor. Kendisiyle keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Sena Nur Işık, bu ismi sanırım ilerleyen yıllarda daha çok duyacağız. Öncelikle sohbetimize başlarken sizi biraz tanıyalım: Sena Nur Işık kimdir?

21 yaşında, İstanbul'da yaşayan üniversite öğrencisiyim. Namık Kemal Üniversitesi’nde Gıda Mühendisliği okuyorum. Aynı zamanda sosyal medyada kitap paylaşımlarım ile bloggerlık yapıyorum.


Sizi genç kitapseverler Youtube ve özellikle İnstagram’dan tanıyor. Bizlere bu yolculuk nasıl başladı anlatır mısınız?

2014 yılının yaz ayında evde çok sıkıldığım bir dönem oldu. O sene üniversite hazırlık yılımdı: Fakat sınava çalışmanın yanında kafamı dinlendirecek başka bir uğraş arıyordum. Kitap okumayı ve kitaplarla ilgili sohbet etmeyi çok sevdiğim için, Instagram'da kendime bir kitap sayfası açtım. İki yılın ardından sadece Instagram'ın bana yetmediğini fark ettim ve YouTube kanalı açarak yaptığım işi pekiştirdim.

Bookstagram kavramını bilmeyenler için açıklar mısınız?

Bookstagram, book ve instagram kelimelerinin birleşmesinden doğan ve İnstagram'da kitap paylaşımları yapan bloglara verilen addır. Türkiye'den önce yurt dışında gördüğümüz ve onların bize öncü olduğu, bizim de Türkiye'ye uyarladığımız bir sistem.

Bookstagramların sayısı giderek artıyor. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kitap okumak ve okutmak hayatımın odak noktası. Hangi tür olduğuna bakmadan her tarz kitabı okuyup ufkumu genişletmek bunu yaparken de başka insanları teşvik etmeyi çok seviyorum. Son zamanlarda açılan bookstagram hesaplarıyla gurur duyuyorum. Paylaşım yapılabilecek yüzlerce alan varken, kitapları seçmeleri ve insanları teşvik etmeleri çok hoş. Daha da artması ve çoğalması dileğiyle...

Peki sizce bu akımın yansımaları nasıl oldu?

Hayatın her noktasında olduğu gibi, bu alanda da olumlu ve olumsuz yanlar var. Bookstagramlara içeriden baktığımızda; aralarında doğan rekabet duygusu, hırsa ve kötülüğe döküldüğünde hoş bir yansıma değil. Diğer yandan birbirlerine destek verip daha da büyüdüklerinde harika işler çıkıyor. Bookstagramların dışından olaya baktığmızda ise insanların kitap okumaya, kitap paylaşmaya teşvik edilmesi bizim için harika bir durum.

Son yıllarda okuma oranı giderek artıyor. Sosyal medyanın hayatlara dokunması Avrupa'da gençlerde bu oranı düşürürken, Türkiye'de artırdı. Sizce neden?

Türk insanının okullarda aldığı eğitimin kitap okumaya teşvik etmediğini düşünüyorum. Okullardaki sistem öğrencileri okumayı sevdirmekten çok uzaklaştırıyor. Ödev için verilen kitaplar öğrencileri not telaşına düşürerek, strese sokuyor. İstedikleri kitapları okuyamaması, okudukları kitaplar yüzünden yargılanması ise cabası. Sosyal medyadaki kitap paylaşımları hayatımıza girdiğinde, kitabın sadece okullarda ödev için okunabileceği değil; okumanın bir hobi olduğunu, insanı rahatlatan bir duygu olduğunu gösterdi. Ayrıca hiç kimseden çekinmeden istediği tarzda kitap okumanın tadını aldığında bunu bırakamadılar. Wattpad gibi uygulamaların da gençleri teşvik ettiğini düşünüyorum.

Bir önceki soruda değinmiş olduk. Sosyal medya doğru kullanıldığında hayatlarımızı nasıl etkiliyor?

Sosyal medyada ne ararsanız karşınıza o çıkar. Aramış olduğunuz şey arkadaki sisteme düşüp size hep aynı tarzda şeyler önerir ve bu şekilde devam eder. Eğer ki sizler kültür ve sanat alanında araştırma yaparsanız, karşınıza bunlar çıkacaktır. Ana sayfanızda sürekli kültür ve sanat paylaşımları gördüğünüzde onlara daha çok ilgi duyar, yenilikleri takip eder ve oraya yönelirsiniz. Sosyal medya artık o kadar güçlü bir hal aldı ki bir ürünün tek bir paylaşımı, satış rekorları kırabiliyor ya da ilgi oranını arttırıyor. Bu yüzden doğru olguları araştırıp yöneldiğinizde, kendinizi geliştirebilecek hayatınızı başka bir yöne çekebileceğiniz bir alan.

Gençlerimiz hangi tür kitapları daha çok seviyor? Konuyla ilgili gözleminiz nedir?

Aslında her tarz kitap okuyorlar. Ama gerçek hayattaki iş yoğunluğu, okul stresi hayatlarında o kadar çok yer ediniyor ki bu stresten uzak bir dünyaya girmek istiyorlar. Genç-Yetişkin dediğimiz tür en çok okunanlar arasında. Devamında ise fantastik, distopik, romantik gibi türler geliyor.

Size bir takipçiniz olarak sormak isterim: İnsanlara bu şekilde dokunmak nasıl bir duygu?

Şu an hayatımda daha fazla keyif aldığım bir şey yok. Her yaştan insana kitap önermek, duygularımı paylaşmak paha biçilemez. Hele ki önerdiğim kitapları aldıklarında, sevdiklerinde; bana yazılan mesajlar, yorumlar bana yediğim yemekten sonraki tatlı gibi geliyor.

Wattpad uygulamasının gençleri okumaya teşvik ettiğini söylemiştiniz. Siz de Wattpad'de hikaye yazıyor ve çok takip ediliyorsunuz. Wattpad insanlara ne kazandırıyor?

Wattpad son beş yıldır Türkiye'de kitap okuma oranını arttıran en önemli uygulama. Orada gençler ücretsiz olarak istediklerini yazabiliyor, aynı zamanda okuyabiliyor. Kitap fiyatlarının pahalılığı, ailelerin ve öğretmenlerin okunulan kitapları yargılaması ve telefonların sürekli elimizde olması bir uygulamadan kitap okumayı kolaylaştırdı. Gençlerin çoğunun kitap okuma alışkanlığını, Wattpad uygulamasından kazandığını düşünüyorum. Uygulamada sınır olmadan her şeyi yazabilmek ve yazılanların okunulması bazı yönlerde olumsuz etkiler yaşatsa da olumlu etkisi daha büyük oldu.

Wattpad olumlu yorumlar alırken, bir yandan da oldukça eleştiriliyor. Bu durumla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Ben herhangi bir sosyal medya uygulamasından farklı görmüyorum. 18 yaşından küçüklerin kendi yaşına hitap etmeyen kitapları orada yazması ve okuması olumsuz anlamda etkiliyor. Bu yüzden Wattpad uygulaması çok eleştiriliyor. Lakin aynı şekilde insanların kendi yaşlarına hitap etmeyen şeyleri Facebook, Instagram, YouTube ve diğer blog sayfalarında da bulabileceklerini biliyorum. Bu sizin neyi araştırdığınız ile ilgili. Wattpad'de okuduğum kitaplar ne ise, ona göre diğer kitaplar öneriliyor. Eğer siz yaşınıza uygun olmayan kitapları araştırır, okursanız bir sonraki öneri de o şekilde çıkar. Diğer uygulamalarda da olabileceği gibi. Wattpad'in olumsuz yanlarından çok olumlu yanlarına odaklanmayı seviyorum. Gençler orada kitap okuma alışkanlığı kazandı mı? Evet. Bu beni mutlu ediyor.

Wattpad hikayeleri görüyoruz ki aslında bir kitabın doğuşu... Hikâyeniz Asel kitap olacak mı?

Çok fazla kitap okuyup, önerdiğinizde sizin de çok iyi kitap yazacağınız düşünülüyor. Okumak tabii ki kitap yazmaya faydalı, lakin kitap yazmak çok farklı bir dünya. Bu alanda kendimi geliştirmek, ellerimde ismimin yazılı olduğu bir kitap görmeyi çok istiyorum. Kendimi 'yazmak' konusunda geliştirmek için Wattpad uygulamasını kullanmaya başladım. Orada Asel adındaki hikayemi paylaşıp; her bölüme gelen eleştirileri okuyarak kendimi geliştiriyorum. Bir gün kitap olmasını çok isterim. Hatta şu an yayınevlerinden teklif gelmesine rağmen geride duruyorum. Kendimden emin olduğum an Asel ya da başka bir kitapla insanların karşısına çıkacağım.

Bütün bunların ışığında hayaliniz nedir? Sena Nur Işık yazar olacak mı?

Yazar olmak şu an ki ilk hedefim. Yazar atölyelerini ve kendimi geliştirebileceğim diğer alanlarını araştırıyorum. Çoğu yazardan öğrendiğime göre yazmayı yazarak geliştirebilirim. Her gün birkaç kelime bile olsa bir yerlere karalayıp, yazmak konusunun üstünde duruyorum. İnşallah ileride başarılı bir yazar olacağım.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Karikatürü Tümü

Günün önemli haber ve videoları WhatsApp kutunuzda! Telefon numaranızı yazın, hemen abone olun...

12
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Namaz Vakti 22 Kasım 2024
İmsak 06:06
Güneş 07:33
Öğle 12:39
İkindi 15:13
Akşam 17:35
Yatsı 18:58

Gelişmelerden Haberdar Olun

@